Nool.hu videó

2024.06.11. 11:20

Így készülhetsz fel Nógrádban a nagyobb viharokra

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kifejtette hírportálunknak, hogy több módja is van annak, hogy felkészüljünk a zivataros időjárásra. Hatékony tippeket osztott meg, amelyekkel enyhíthetjük az esetleges viharkárokat.

Sipos Nina Vivien

– A viharkárok enyhítésének legjobb módja a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Az ilyen jellegű információk lakossághoz való eljuttatásában a katasztrófavédelem is segédkezik. A riasztásokról tájékozódhatunk az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra letölthető VÉSZ alkalmazáson – húzta alá Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

viharkár, zivatar
Viharkár okozott problémát több településen is 
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Kifejtette továbbá, hogy amikor már tudjuk, hogy hol és milyen veszély várható, megtehetünk néhány óvintézkedést a károk enyhítése érdekében, például a vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része. 

Viharkár? Hogyan enyhíthetjük?

– Ne parkoljunk autónkkal fa alá! A leszakadó ágak kárt tehetnek a járműben és komoly sérülést okozhatnak a benne ülőknek. Ha lehetséges keressünk védett, stabil helyet, amely lehet egy épület vagy akár egy aluljáró is. Ha mégis a szabad ég alatt rekedünk, haladjunk távol a fáktól, épületektől, hogy az esetlegesen ránk zuhanó, letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak nekünk sérülést. Fontos, hogy védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, lezuhanó ágaktól. Ha leszakadt villamos vezetékeket látunk, kerüljük el őket, mivel megközelítésük életveszélyes lehet – hangsúlyozta a szóvivő. 

Hozzátette: a járműveket és sátrakat mindenképpen hagyjuk el viharos időjárás esetén, mert bentről nem láthatjuk az esetleges veszélyforrásokat, mint például a lezuhanó faágakat. Nagy mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a talajszint alatt található helyiségeket, ezekből az épületrészekből pedig vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat. 

Ha villámlással járó vihar közelít, próbáljunk meg biztonságos helyre húzódni: ez lehet egy ház vagy egy üzlet is, de semmiképpen se magányosan álló fa alá, ugyanis itt nagyobb a villámcsapás veszélye. Kerüljük el a magasan fekvő helyeket és a szabad vízfelületeket is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában