Megemlékezés

2024.06.24. 13:50

Holokauszt áldozatai előtt hajtottak fejet Salgótarjánban

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. júniusában kezdődött a Salgótarján és környékbeli zsidók deportálása. A holokauszt áldozataira emlékeztek ma a vármegyeszékhelyen.

Gulyás Edina

Fotó: Vendel Lajos

– Apák, anyák, gyermekek. Egyszerű magyar emberek, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy éltek és ezzel kiváltották a lelkileg torzult, beteg szörnyetegek gyűlöletét. Nyolcvan évvel ezelőtt több mint kétezer környékbeli honfitársunk vált a holokauszt áldozatává. A mai napot az ő emléküknek szenteljük – hangzott el a mai városi megemlékezésen, amit a Főposta falán elhelyezett emléktáblánál tartottak.

holokauszt áldozatai
Salgótarjánban 80 éve kezdődtek a deportálások, a holokauszt áldozatai előtt hajtottak fejet az egykori gettó helyén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Nyolcvan évvel ezelőtt indultak el a vonatok a holokauszt áldozataival

– 1944. április 16-án kezdődött el a zsidósággal kapcsolatos, úgynevezett végső megoldás végrehajtása Magyarországon, ami a salgótarjáni zsidó közösséget sem kímélte. 80 évvel ezelőtt ezekben a napokban indultak el a halálvonatok, a gettókba zárt ártatlan áldozatokkal – fogalmazott beszédében Fekete Zsolt polgármester. 

Mint mondta, a II. világháború előtt közösséget erősítő egyéniségek, a városért tenni akaró polgárok voltak a zsidó közösség tagjai, akik saját kultúrájukkal színesítették Salgótarján életét. Ami történt, az veszteség a városnak és bűne az akkori hatalomnak. Az egykori gettó helyén, a mai Főposta falán található holokauszt emléktáblánál minden évben leróják kegyeletüket az emlékezők.  

Fontos feladatunk továbbadni az áldozatok történetét

– Az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, azonban a jelenben is van felelősségünk. Fontos feladat, hogy gyermekeinknek is elmagyarázzuk mi történt egykor – húzta alá Fekete Zsolt. – Emlékezzünk az áldozatokra és mindarra, amit velük vesztettünk. A falvak és városok elveszett közösségeire, az általuk teremtett világra, amelynek helyét azóta sem töltheti be senki. Emlékezzünk a hősökre, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben. Akik legyőzték félelmeiket és a reménytelenség idején is segítettek. Emlékezzünk a megmentett életekre, azokra, akik áldozatként és tanúságtevőként részesei mindennapjainknak. 

Hozzátette: Legyen ez az emlékezés tisztelet a holtaknak, figyelmeztetés az élőknek és egy fogadalom a jövő felé, hogy soha többé ne történhessen ilyen borzalom. Tegyünk érte, hogy ne merüljön feledésbe a vérkorszak rettenete és fogjunk össze annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink emberséges, jobb világban élhessenek, ahol nincs helye mások megbélyegzésének – hangsúlyozta a polgármester. 

A megemlékezésen  Szirtes Edina „Mókus” és Kertész Endre előadását hallgathatták meg a résztvevők, majd koszorúkat és a lélek halhatatlanságát, az öröklétét jelképező köveket helyeztek el az emléktáblánál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában