Vihar

2024.06.10. 14:15

Gólyacsalád került bajba a nagy vihar miatt Mátramindszenten

Mátramindszentet sem kímélte a tegnap éjszakai vihar. Az erős szél és a jégeső a falu határában fészkelő gólyacsaládot is megtépázta.

Gulyás Edina

Éjjel egy órakor tombolt a legvadabbul a vihar Mátramindszenten. A mintegy negyed óráig tartó felhőszakadás a falu elején fészkelő gólyacsaládot sem kímélte. A tojó szárnyán nyílt törést okozott a jégeső, az egyik fióka is kiesett a fészekből. 

gólya
A gólyacsaládot sem kímélte a vihar
Forrás: Beküldött

A gólyacsalád egy fiókáját és a tojót kellett menteni

– Még sosem láttam akkora vihart, ami éjjel csapott le a településre. A jég olyan erővel verte az ablakot, hogy attól féltem betörik. A ház falán úgy pattogott, hogy leverte a szigetelést. Vastagon állt az udvaron, mint télen – fogalmazott Kun Krisztina helyi lakos. – Akkor már nem volt áram. Azonban aggódtam a falu elején fészkelő gólyákért, így elindultam éjszaka megnézni mi történt velük. 

Mint mondta, a három fiókából egy a fészek alatt volt, eltörött a szárnya vége. A tojót is megtalálták, a vállától végig nyílt töréssel a szárnyán, az értesített szakember szerint már sosem tud repülni. A madarak – amelyek mentésében Sipos Istvánné is segített – már a Fővárosi Állatkert állatkórházában vannak. 

A helyiek is segíthetnek az apamadárnak

– A madármentők szerint a két kis gólyát már az apa is fel tudja nevelni. Azonban a helyiek annyiban segíthetik ezt a feladatot, hogy megfigyelik hol gyűjt élelmet és azon a területen csirkenyakat szórnak szét – ismertette Kun Krisztina. 

Horváth János, a község polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy garázs- és előtetőt, valamint redőnyöket rongált meg az esti szélsőséges időjárás. A közmunkások, ahol tudnak segítenek, részt vettek az ideiglenes helyreállításban is. A patakmederbe dőlt fákat is elkezdték eltakarítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában