Évforduló

2024.06.11. 13:32

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a balassagyarmati bölcsőde

A Lamenda Alapítvány családi- és egészségnapot rendezett nemrégiben az 1-es típusú diabétesz jegyében a Játékváros Családi Bölcsőde balassagyarmati telephelyén. A rendezvényen megünnepelték a családi bölcsőde fennállásának a 10. évfordulóját is.

Lászlók Judit

Vartik Melinda ismertette a bölcsőde történetét

Forrás: Beküldött

A rendezvényen Vartik Melinda, a Játékváros Családi Bölcsőde Hálózat vezetője köszöntötte a vendégeket. – 2012 tavaszán egy pályázatot adtunk be akkor még 3 év alatti gyermekek ellátásra irányuló családi napközi létesítésére, melyen sikeresek voltunk – fogalmazott Vartik Melinda. 

bölcsőde
Ünnepelték a bölcsőde fennállásának 10. évfordulóját
Forrás: Beküldött

Hozzátette: – Az 1-2 éves működés alatt szolgáltatásunkat bővítettük két újabb családi bölcsődével. Legfontosabb számunkra, hogy a szülők elégedettségét elnyerjük, a gyermekeknek pedig biztonságot nyújtó, családias és szeretetteljes légkört biztosítsunk, ahova örömmel jönnek, és amely helyre második otthonukként tekintenek. Ezt magasan képzett és elhivatott személyzettel, a gyermekek igényeihez és egyéni képességeikhez igazodó neveléssel, odafigyeléssel, szeretettel és a szülőkkel való jó kapcsolataink ápolásával kívánjuk elérni.

Bővült a bölcsőde az évek alatt

Kiemelte továbbá, hogy a szülők részéről egyre nagyobb igény mutatkozott a bölcsőde iránt, ezért 2018-ban pályázatot nyújtottak be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A kiíráson végül sikeresen elnyertek 34 millió forintot a családi bölcsődék épületének fejlesztésére. Így a Kossuth utcai telephelyen eggyel több csoportszobát alakítottak ki, aminek következtében huszonegyről huszonnyolcra bővült a családi bölcsőde befogadóképessége. Ezenfelül az új ingatlanban helyet kaphatott többek között egy tornaszoba, egy sószoba és egy konyha is. Továbbá idén januártól a cserhátsurányi önkormányzattal együttműködve átvették a Cserhátsurány Családi Bölcsőde fenntartását és működtetését.

– A 10 év alatt közel 300 gyermek járt a családi bölcsődébe, illetve sok-sok bölcsis rendezvény, program került lebonyolításra. Büszkék vagyunk rá, hogy a 10 év alatt szinte csak a szülői szájhagyomány útján hirdettük szolgáltatásunkat. A gyermekek nemcsak Balassagyarmatról, hanem a környező falvakból, sőt már Szlovákiából is járnak hozzánk – hangsúlyozta Vartik Melinda, akinek nagyobb lányának 1-es típusú diabétesze miatt újabb célokkal bővítették az alapítványukat. Ezáltal a közösségek aktivizálása mellett elősegítik az 1-es típusú diabéteszes gyermekek, fiatalok társadalmi esélyegyenlőségét és a diabéteszes gyermekek integrációját, illetve az 1-es típusú diabétesz jellemzőiről, a kezelés lehetséges módjairól tájékoztatják a lakosságot, a pedagógusokat és a szülőket is.

Önkormányzat továbbra is támogatja az intézményt

Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a születésnapján a 10 éves családi bölcsődét. Beszédében elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt nagy merészség volt bölcsődét nyitni, mert ez a szolgáltatás, intézmény volt a legfinanszírozatlanabb a gyermekjóléti szolgáltatások közül. Majd kiemelte, hogy a városban bárcsak több olyan alapítvány lenne, mint a Lamenda Alapítvány, amely kihasznál minden pályázati forrást a fejlesztésre, továbbfejlődésre. Végül pedig az önkormányzat támogatásáról biztosította az intézményt.

Interaktív szakmai előadásokon vehettek részt az érdeklődők

A beszédek után elkezdődtek a szakmai előadások az 1-es típusú diabétesz témában. A nap folyamán dr. Tóth-Heyn Péter egyetemi docens, gyermekdiabetológus, a Gyermekklinika Bókay utcai részlegé igazgatóhelyettes, diabetológiai osztályvezető tartott előadást az „Egyszer a diabéteszes gyermeknek is fel kell nőnie” témában. Majd dr. Luczay Andrea egyetemi docens, gyermekdiabetiológus, endokrinológus, a Gyermekklinika Bókay utcai Részlegén diabetológiai osztályvezető a „Mikor gondoljunk gyerekkori diabéteszre? Segít-e a korai diagnózis?” című előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az előadásokat interaktív beszélgetés követte, valamint egy kerekasztal-beszélgetést is rendeztek, ahol a gyermekek testi-lelki egészsége volt a téma. Mindeközben a gyermekeknek számos játékos programot, foglalkozást is biztosítottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában