Vallás

2024.06.13. 11:37

Felújítják a balassagyarmati kegyhely környékét (fotók)

A Balassagyarmat közelében található kegyhelyet, valamint a körülötte kialakított pihenőhelyet vallási gondolatisággal, a kegytárgyak megőrzésével állítják helyre. A Segítő Szűz forrás meghitt környezete akár esküvők helyszínéül is szolgálhat majd a Nyírjesben.

Lukács Zsófia

– Napjainkban is sokan keresik fel a nyírjesi tavak keleti partja mentén található rendkívül rossz állapotban lévő Segítő Szűz forrást. Ebben a gyönyörű környezetben lélekben is feltöltődhetnek az idelátogatók. Sajnos mára veszített fényéből a forrás helyszíne, ezért elhatároztuk, hogy rehabilitáljuk a környezetét, így méltó állapotban várja majd a túrázókat – mondta el portálunknak Csach Gábor polgármester.

kegyhely, forrás
A balassagyarmati kegyhely környékét felújítja az önkormányzat
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A kegyhely új fényében ragyoghat

Kiemelte, hogy a forrás körül kialakított elhanyagolt pihenőhely és a leromlott állapotú forrásház is átalakul. – Többek között a névadó, vagy más szent alakját mintázó szoborból eredhet a forrás, mely központi helyet kapna a kegyhelyen. Tereprendezést követően a domboldalon igényesen kialakított padsorok várnák az idelátogatókat– ismertette Csach Gábor.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a felújítás a csend, a nyugalom, a vallás gondolatiságát előtérbe helyezve történne oly módon, hogy a hely a szakrális jellegét ne veszítse el. 

– Ügyelni kell arra, hogy az eddig ott elhelyezett emlékek, kegytárgyak, táblák, rendezett módon a helyszínen maradhassanak, szem előtt tartva annak lehetőségét is, hogy a helyszín esetleg esküvőknek, egyházi szertartásoknak adhat helyt a jövőben. Külön fontos megjegyezni, hogy a források védelme, a terep és a fák változatlansága kiemelt szempont, hiszen a terület jelentősebb megbolygatása felboríthatja a vízbázis nyugalmát – ismertette Csach Gábor.

Jövőre indul a beruházás

Hangsúlyozta: Karaba Tamás gyarmati származású építész végzi a tervezési munkát, és az Ipoly Erdő Zrt. a terület vagyonkezelőjeként felügyeli a munkákat. A beruházás jövőre indulhat el a kerékpárutak és a Nyírjes további látványelemeinek a bővítésével, mint a hüllőjátszótér, az új sportklubház, a katlan sportpark és a „Zömök és családja” szelfipontok. Emellett pihenőket is létesítünk – tette hozzá Csach Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában