Allergia

2024.06.25. 17:08

Erősödő pollenterhelés nehezíti az allergiások napjait, virítanak a pázsitfűfélék

Fokozatosan emelkedik a növények pollenje a levegőben az elkövetkezendő napokban. A pollenterhelés problémát okozhat az arra érzékenyeknél.

Nagy Orsolya

A fák pollenjére érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére

Forrás: Pixabay

Fokozatosan erősödik a napokban országszerte, így szűkebb hazánkban is pollenterhelés – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és Gyógyszerészeti Központ napi pollenjelentéséből. 

Magas lesz a pollenterhelés

Mint fogalmaztak, az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Ezen túlmenően az útifű virágpora országosan közepes, helyenként akár magas koncentrációban lehet jelen. A libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké viszont a napokban országosan alacsony lesz. Hozzátették: a fák közül a szelídgesztenye virágpora jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, míg a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs virágporának mennyisége alacsony, esetenként ugyanakkor elérheti a közepes szintet. Alacsony koncentrációban jelen van továbbá a levegőben a fenyőfélék, valamint az éger pollenje is.

Arra is kitért, hogy a kültéri allergén gombák is okozhatnak tüneteket, ugyanis az Alternaria spóraszáma jellemzően magas, az Epicoccumé pedig alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Védekezni kell az allergia ellen

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa korábban elmondta portálunknak, hogy érdemes az allergiásoknak felkészülni a pollenekre és elkezdeni a megfelelő védekezést akár gyógyszerrel, vagy orrcseppel. A szem- és orrviszketés, a száraz köhögés, az orrdugulás, a tüsszögés, az orrfolyás és a könnyezés ugyanis megkeseríthetik a mindennapjaikat az arra érzékenyeknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában