Programajánló

2024.06.14. 06:55

Betyár jó hétvégére készülhetnek a nógrádiak

Rózsás napok, fakitermelő bajnokság, fesztivál, kiállítás és betyártalálkozó is lesz az előttünk álló hétvégén szűkebb hazánkban. A színes programok között minden korosztály találhat számára megfelelőt.

Gulyás Edina

A betyárok évről évre jó hangulatban találkoznak Béren

Forrás: Nool Archív

Fotó: Vendel Lajos

Rózsák és puttók köré szerveződnek a programok a Benczúr-kastélyban 

Benczúr Gyula Puttó rózsákkal című képének tréfás játékossága elevenedik meg a benczúrfalvi Rózsás napok programkínálatában. A zene, a költészet és a festészet találkozik június 11-16. között a Benczúr-kastélyban: rendhagyó tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a vendégeket. Szombaton és vasárnap 12 és 14 órakor kezdődik a program, amely során virágszirmokat gyűjtenek, puttókat keresnek a résztvevők, miközben megismerkedhetnek a festő munkásságával is. Az érdeklődők a tárlatvezetést követően rózsás-puttós könyvjelzőt készíthetnek majd.

Fakitermelő csapatok versengenek Keszegen

Folytatódik a XXII. Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság, amelynek következő fordulóját a Keszegi Szabadidő Központban szervezik meg június 15-én, szombaton. A program 9 órakor a fakitermelő csapatok versenyével kezdődik, de a napot gyermekprogramok és népi játékok, erőpróba, fafaragás, íjászat, kézműveskedés, erdészeti gépbemutató és főzőverseny is színesíti. 

Föld alatti szépségeket tár elénk a pásztói kiállítás

A látható láthatatlan: Bányák és barlangok az ibolyántúli fényben címmel nyílik kiállítás a Pásztói Múzeumban  június 15-én, szombaton, 13 órakor. A látogatók Berentés Ágnes fotóiból rendezett tárlatot tekinthetik meg, amely a föld alatti világ rejtett szépségeit mutatja be. A program kreatív múzeumi játszóházzal kezdődik, ahol ásványturkálóval és kézműves termékek vásárával várják a látogatókat. A megnyitón beszédet mond Farkas Attila polgármester és dr. Szolyák Péter, a Hermann Ottó Múzeum igazgatója. 

Hatvanéves a Karancs Szálloda

Idén hatvan éves a salgótarjáni Karancs Szálloda. Ebből az alkalomból estebéddel összekötött találkozóra várják az egykori dolgozókat június 15-én, szombaton, 14 órától a Colosseum Étteremben, a Füleki út 199. szám alatt. 

A Republic lesz a Mátranováki fesztivál sztárvendége

Idén harmadik alkalommal rendezi meg Feszt Novák elnevezésű programját Mátranovák önkormányzata június 15-én, szombaton a bányatelepi falurészen lévő sportpályán. A 13 órakor kezdődő megnyitót követően egész délután egymást váltják majd a fellépők a színpadon. A helyi előadókon kívül az Apacuka zenekar és a Dívák formáció is szórakoztatja a közönsége, de a nap sztárvendége a Republic zenekar lesz. Az együttes 20 órakor lép majd színpadra. A napot kísérőprogramok is színesítik, délelőtt a helyi pizzéria udvarán rendez főzőversenyt a Lázi Ghillányi család, a művelődési házban pedig 12 órakor nyílik kiállítás. A gyerekeket mini vidámpark, arcfestés, kézműves foglalkozás és lufihajtogató bohóc is szórakoztatja.

Béren találkoznak idén is a betyárok

Idén is megrendezik Bér legnagyobb gasztronómiai programját, a hetedik Palóc Fesztivált, illetve a hatodik Palócföldi Betyártalálkozót június 15-én Virágospusztán. Az esemény – ami a palóc népi hagyományokat, kulturális örökséget, viseleteket, gasztronómiát felsorakoztató színes forgatag – 10 órakor veszi kezdetét. Amíg a résztvevő települések az erre a célra kialakított udvarokban elkészítik hagyományos ételeiket, a színpadon egymást váltják a fellépők. A nap során a látogatók megkóstolhatják Palócország ízeit: a bográcsokban és a serpenyőkben több mint 100 ízletes palóc étel készül, így például palócgulyás, sztrapacska, ganca, herőce, görhe, krumplilaska vagy épp molnárkalács is. A fesztivált és a betyártalálkozót emellett népi kirakodóvásár, betyár szokások és bemutatók is színesítik. 

Családi nappal köszöntik a nyarat Ipolyvecén

Nyárköszöntő családi napot tartanak június 15-én Ipolyvecén. A programokat a Lóca Együttes gyerekkoncertje nyitja 10.30 órakor, majd sportversenyek, népi táncház és kutyás bemutató színesíti a napot, de a Magyarország-Svájc meccset is közösen nézhetik meg a jelenlévők.  A gyerekeket ugrálóvár, kézműves foglalkozás, tűzoltóautó várja, de íjászat, kézműves foglalkozás és traktor-bemutató is lesz. 

A holokauszt áldozataira emlékeznek Balassagyarmaton

A holokauszt 80. évfordulójára rendez megemlékezést a Balassagyarmati Zsidó Hitközség június 16-án, vasárnap 11 órától a helyi műemlék zsidó temető mártíremlékművénél. Az eseményen beszédet mond Bauer József hitközségi elnök, Csach Gábor polgármester és Radvánszki Péter rabbi. A megemlékezésen Budai Miklós kántor, Ember Péter művésztanár és Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is közreműködik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában