Megemlékezés

2024.06.16. 19:35

A holokauszt 80. évfordulójára emlékeztek Balassagyarmaton

A balassagyarmati és környékbeli zsidóság elhurcolásának nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek vasárnap délelőtt az Ipoly-parti város műemléki izraelita temetőjének mártírfalánál vasárnap délelőtt.

Hegedűs Henrik

Az eseményen előbb Bauer József, a balassagyarmati zsidó hitközség elnöke kifejtette, a Holokauszt 80. évfordulója mellett szintén meg kell emlékezni a múlt évben, október hetedikén történt szörnyűségről, amikor a Hamasz terroristái ártatlan embereket mészároltak le és ejtettek túszul. Röviden kitért az 1944-es eseményekre, amikor a balassagyarmati zsidóság gettóba kényszerítését követően a Miskolcról érkezett nyilas pribékek kegyetlen módszerekkel akarták kierőszakolni, hogy a szenvedő férfiak és nők megvallják, hol rejtették el nem létező féltett kincseiket, nem beszélve a bevagonírozásról, és Auschwitz-Birkenau haláltáboráról. Mára közel ezerhatszáz mártír nevét azonosították, akiket sohasem temethettek el méltóképpen. Végezetül beszámolt arról, hogy hamarosan egy könyvet jelentetnek meg, amely a városban és vonzáskörzetében annak idején tevékenykedő nyolcvanöt rabbi élettörténetét mutatja be.

holokauszt, emlékezés
A holokauszt áldozataira emlékeztek Balassagyarmaton
Fotó: Hegedűs Henrik / Forrás: Nool

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a a szégyen és a megrendültség fogalmának gondolatköréhez fűzte beszédét, mondván ez a két érzés munkál az utókorban, amikor a nyolcvan évvel ezelőtti tragédiát idézi fel. Kiemelte, az a zsidó közösség szenvedte el igaztalanul a megpróbáltatásokat, akik meghatározó alakjai voltak a város közösségi és kulturális életének, és akiknek az emlékét hűen ápolják, például az általuk épített házak felújításával, megszépítésével, gazdagításával, ráadásul hamarosan a Mártírok útján egy újabb emléktábla is figyelmeztet majd zsidókkal szemben elkövetett kegyetlenségekre.

A megemlékezés során Radvánszki Péter rabbi, a budapesti Páva utcai körzet egyházi tisztségviselője, és Budai Miklós kántor tartotta meg a mártír-szertartást, míg a megemlékezésen közreműködtek Ember Péter, Csábi István és Berki Ádám előadóművészek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában