Retro stílus

2024.05.18. 08:25

Retro-láz

Visszarepültem az időben, különleges ajándékot kaptam

Sipos Nina Vivien

Kerényi Tamás, Retro tanya, gyűjtemény

Fotó: Vendel Lajos

Kíváncsiságból ellátogattam a közelmúltban a salgótarjáni Retro Tanyára, amely valósággal visszarepített az időben. A múzeum és annak kultikus készülékei az 1960-as, ’70-es, ’80-as, de még a ’90-es évek stílusát is felidézték. A zenelejátszás legjellegzetesebb berendezéseitől kezdve a legmodernebb hifikészülékeken át, a magnók és a kazetták különleges világába kalauzolt el Kerényi Tamás operatőr, aki már több mint 15 éve gyűjti a régiségeket. 

Mint megtudtam, a mai zenei világban jelentősen tapasztalható a retro stílus reneszánsza. A bakelitlemezek iránti újjáéledt érdeklődés, a vintage hangszerek és a régi zenei műfajok, mint a rockabilly vagy a funk újdonsült felfedezése mind-mind a retro hullám részei, amelyek 2024-ben is elképesztően menőnek számítanak. Az olyan filmek és sorozatok, mint a Stranger Things vagy a A galaxis őrzői, amelyek erősen építenek a retro esztétikára és zenére, szintén hozzájárultak a stílus népszerűségéhez. Szinte akaratlanul is visszaemlékszünk a régi kedves, gyerekkori emlékeinkre, ha csak meglátunk egy kazettát, egy régi rádiót, vagy DVD-felvételt. 

Számomra igen nosztalgikus élmény volt körbejárni a tanyát, ráadásul egy Hofi Géza bakelitlemezzel is gazdagodtam, amelyet édesanyámnak vittem el ajándékként. Meggyőződésem, hogy a retro a múlt és a jelen különleges találkozása, amely továbbra is képes inspirációt adni az embereknek, ahogyan most nekem is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában