Nool.hu videó

2024.05.28. 06:55

Pokoljárásra csábítja a turistákat a tari barlang (videó)

Látványos turisztikai attrakció vonzza az érdeklődőket a településre. Az önkormányzat ugyanis a falu híres lakójának, Tar Lőrincnek a pokoljárás során átélt élményeit mutatja be a nemrégiben elkészült interaktív barlangjában.

Nagy Orsolya

Nagyszabású turisztikai beruházás valósult meg a közelmúltban a településen, amelynek köszönhetően fellendülhet az idegenforgalom. Az érdeklődők Tar Lőrinc történetét és a pokoljárás során átélt élményeit is megismerhetik, de állandó kiállítást is megtekinthetnek.

Tar Lőrinc pokoljárásának a történetét meséli el az interaktív barlang
Tar Lőrinc pokoljárásának a történetét meséli el az interaktív barlang
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A pokoljárás mellett az udvarházat is bemutatják

A turisztikai projekttel kapcsolatban Turopoli Zsolt polgármester portálunknak elmondta: az interaktív barlanggal a falu egyik leghíresebb lakójának, Tar Lőrincnek szerettek volna emléket állítani és bemutatni azt is, hogy mekkora volt az udvarháza. Lőrincnek ugyanis a településen volt a birtokközpontja. Az udvarház romjainak egy része pedig még ma is látható, de az alapjait is szerették volna felszínre hozni. Mindezt pedig az adott kornak megfelelően építették fel.

A pokoljárás elevenedik fel az interaktív barlangban

A polgármester azt is elárulta, hogy Tar Lőrinc történetéhez kapcsolódóan mindenképpen szerettek volna egy turisztikai attrakciót létrehozni, olyat, amely sok érdeklődőt vonzhat. Innen jött az interaktív barlang ötlete, amely Tar Lőrinc pokoljárásának történetét meséli el és, amely feleleveníti a négy látomását is, amelyeket Írországban, Szent Patrik barlangjában élt át.

– Még a középkorban élt egy általánosan elfogadott felfogás, miszerint a másvilág földi bejárata az az írországi Szent Patrik-barlang labirintusból nyílik. Rengeteg zarándok próbált meg behatolni a barlangba az idők folyamán, ám a legtöbb kísérletező odaveszett. Köztudott, hogy Tar Lőrinc járta Európát, zarándokolt, viszont hitében bizonytalannak érezte magát és szerette volna megerősíteni azt, ezért elment a barlangba, ahol megtapasztalta, hogy milyen is a pokol. Az ott átélteket egy dublini jegyző feljegyezte, egy szerzetes pedig lemásolta, és ez a leírás a mai napig a British Múzeumban is megtalálható – idézte fel a történetet Turopoli Zsolt.

Sikeres a turisztikai attrakció

A település vezetője arra is kitért, hogy a pályázat során turisztikai fogadóépületet is létrehoztak kávézóval illemhelyiségekkel és kiállítótérrel, ahol Zsigmond király és Tar Lőrinc kapcsolatáról állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, de időszakos tárlatokat is megtekinthetnek az érdeklők az épületben. Emellett helyi méhészek és egy keramikus termékeit is szeretnék majd felsorakoztatni. A beruházás pedig sikeresnek bizonyult, ugyanis igen sok a pozitív visszajelzés.

A polgármester kiemelte: rendszeresen érkeznek látogatók az ország minden részéről, akik az elmondásuk alapján nagy élménnyel távoznak. A jövőben pedig szeretnék továbbfejleszteni majd a barlangot, így például egy szabadulószoba kialakítása is a tervek között szerepel. Turopoli Zsolt fontosnak tartja bemutatni a település értékeit, legyen az akár a Csevice-völgy, a Tuzson Arborétum, a Szakadás-árok, vagy Tar Lőrinchez kapcsolódó attrakció.

A Mátra Nyugati Kapuja elnevezésű beruházás során Tar mellett Szurdokpüspökiben és Szuhán is turisztikai beruházás valósult meg a több száz millió forintos támogatásnak köszönhetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában