Közösségépítés

2024.05.12. 17:08

Petőfi körtefájánál avattak emlékművet, versekkel is ünnepeltek a jobbágyiak

Éppen egy évvel ezelőtt ültették el a jobbágyi tájház udvarára annak a körtefának az egyik utódját, amely alatt Petőfi Sándor az utolsó estéjét töltötte a Segesvár szomszédságában fekvő Székelykeresztúron. Azért, hogy kőbe vésve is őrizze az emlékezet a hely jelentőségét, emlékművet is avattak a facsemete közelében szombaton.

Faragó Zoltán

Begelláné Kővári Mária és Schoblocher István avatta fel Jobbágyi új emlékművét, ami Petőfi körtefája mellett kapott helyet

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Az ünnepség elején Schoblocher István, Jobbágyi polgármestere köszöntötte a mintegy száz főnyi érdeklődőt a tájház udvarán. Kiemelte: a helyi közösség életében fontos esemény Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára ültetett körtefa mellett az emlékmű avatása.

Versek, zeneszámok sora színesítette a rendezvényt
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

– Kertész szakember szerint is nagyon szépen fejlődik a szinte napra egy évvel ezelőtt elültetett körtefa, jó a talaj, jó helyre került – fogalmazott a polgármester. – Köszönet illeti Begelláné Kővári Máriát, aki kezdeményezte a körtefa ültetését és az emlékmű állítását is. Hasonlóra az elmúlt évtizedekben nem volt példa Jobbágyiban.

Leköszönő polgármesterként elmondta: a helyére most nyolc jelölt pályázik, képviselőként is húszan indulnak a választásokon, de az emlékmű avatására nem sokan jöttek el közülük, pedig ez a falu érdekeit, a közösség építését szolgálja. A fellépések előtt megköszönte a résztvevők felkészülését is, kiemelve a gyerekeket, a tanulás fontosságát.

Tucatnyi Petőfi Sándor verssel és zeneszámmal ünnepeltek

– Aki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli – mondta végül. Ezután a helyi gyerekek és az irodalombarát felnőttek előadásában tucatnyi vers, főleg Petőfi Sándor művei, valamint zeneszámok hangzottak el. A műsort az emlékmű leleplezése követte, ami után a kezdeményező Begelláné Kővári Mária szólt a vendégekhez. Elmondta: a székelykeresztúri körtefa oltványa szépen megeredt, embermagasságúra nőtt egy év alatt.

Nógrád-szerte három, Székelykeresztúrról származó körtefát ültettek el

– Pályázni lehetett az oltványokra, Nógrád vármegyében a jobbágyi csemetével együtt hármat ültettek el a felhívás eredményeképpen – emelte ki. Köszönetet mondott azoknak, akik eljöttek a rendezvényre: éppen azokról az emberekről van szó, akik a település kulturális eseményein mindig részt vesznek, félretéve más dolgaikat. Fontos ez és a személyes jelenlét is, hiszen ezek a lakosok éltetik a közösséget is.

A  Magyar Kultúráért Alapítvány közreműködésével, a Petőfi körtefája című felhívásnak köszönhetően kétszáz oltvány került a Kárpát-medence településeire határon innen és túl, ami a nemzeti összetartozás érzésének erősítését, a helyi közösségek építését és ezek céljait szolgálja. A költőről és a rejtélyes eltűnéséről Kányádi Sándor írt verset, amelynek első sorai így hangzanak: Haldoklik az öreg tanú,/Petőfi vén körtefája./Azt beszélik, ő látta volt/verset írni utoljára. Ez a versszak olvasható a székelykeresztúri Gyárfás-kúria kertjében védőtető alatt álló, már rég kiszáradt körtefa csonkja előtt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában