Jegyzet

2024.05.24. 10:20

Papírgyűjtés

Lászlók Judit

A papírgyűjtésnek évtizedek óta hagyománya van az iskolákban, amelyhez szerintem a tanulók szinte mindenütt szívesen csatlakoznak. Őszintén szólva én is azon gyermekek közé tartoztam, akik imádták ezt a programot. Az általános iskolámban minden tanév vége felé közeledve megszervezték a papír- és vasgyűjtést. Ennek okán pedig versenyt is hirdettek az osztályok között.

A diákok csoportokba verődve szedték össze a családjaiknál vagy a szomszédoknál, rokonoknál kihelyezett papír- és vashulladékot. Nálunk például az volt a szokás, hogy a fiúk többnyire a vasat gyűjtötték, míg a lányok inkább a papírokat. Természetesen a legtöbben egész évben gyűjtögették a gyermekeiknek a papírt vagy éppen a vashulladékot, hogy ezzel is támogathassák az iskolát. Azonban mindig nagy verseny volt a lakosok által kihelyezett és szabadon elvihető hulladékok iránt. Természetesen a gyűjtés bevételét kirándulásra vagy valamilyen közösségi programra fordítottuk, és a győztes osztály jutalma sem maradt el.

Az elmúlt években azonban már nem mindenhol szerveznek papírgyűjtést, mivel kevesebb ilyen hulladék keletkezik. Sőt, egyre többször hallani arról is, hogy a jövőben megszűnik majd az iskolai papírgyűjtés. Én nagyon sajnálnám, ha így lenne, mert szerintem nemcsak szemléletformáló erővel bírt, hanem a környezettudatosság megalapozásában is segített. Arról már nem is beszélve, hogy ez az egyik olyan iskolai program, amire különösen jó szívvel emlékszek vissza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában