Gasztronómiai rendezvény

2024.05.17. 10:26

Laskafesztivál 2024: programok hadával dübörög az idei kazázi gasztroesemény

Idén sem telhet el a május szűkebb hazánkban a vármegye nagy múlttal rendelkező gasztronómiai eseménye nélkül. A Kazári Laskafesztivál szombaton, a helyi fesztiváludvaron programok hada kínál majd kikapcsolódási lehetőséget, a színpadon napközben a folklóré lesz a főszerep, míg este sztárfellépők gondoskodnak majd a hajnalig tartó bulihangulatról. Íme az egész napos esemény részletes programjai.

Veres Edina

Laska készül

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Szűkebb hazánk gasztronómiáját megannyi ízletes, a tájra jellemző étel ízesíti, amelyek között mindenképpen előkelő helyet birtokol a palóc krumplilángos, azaz – ahogy Nógrád szerte ismerik – a laska. Az egyszerű, de annál finomabb harapnivaló köré Kazár községében immár hosszú évek óta egy egész napos, programok sokaságát kínáló fesztivált is szerveznek.

Laskafesztivál Kazáron
Programok sokaságával várják a vendégeket a hosszú hétvégén a Kazári Laskafesztiválra, de a főszerep mégiscsak a gasztronómiáé
Fotó: NMH archív / Forrás: Nool.hu

Gecse Krisztián, a község idegenforgalmi- és közművelődési szakembere portálunk érdeklődésére elárulta, hogy a kazári fesztiváludvaron május 18-án, szombaton – azaz a hosszú hétvége első napján – a XV. Laskafesztivál és Tócsni Parti esetében sem lesz ez másképp. Tájékoztatásából az is kiderült, hogy újdonságként az érdeklődők a Salgótarjáni Dornyay SE tagjainak köszönhetően egy tájfutó labirintusban bizonyíthatják majd a tájékozódó képességüket, illetve az Óriás Darts Focit is kipróbálhatják. Emellett a szokásoknak megfelelően több kísérőprogram is színesíti a fesztivált, így például:

  • RC modellautó pálya
  • VR szimulátor
  • pankrátor bemutató
  • kutyás bemutató
  • veterán autó- és motor kiállítás
  • rally autó kiállítás
  • drift bemutató

A programok közül nem maradhat ki a főzőverseny

A vármegye egyik legnagyobb gasztronómiai eseményeként is emlegetett kazári Laskafesztivál elmaradhatatlan eleme a főzőverseny, amelyen idén nem kevesebb mint 34 főzőcsapat méri majd össze a rátermettségét három – laska, tócsni és egyéb – kategóriában. A helyi, valamint a környékbeli településekről és városokból érkező csoportokon kívül Mosonmagyaróvárról is nevezett főzőcsapat a próbatételre, sőt! Kazár határon túli testvértelepülései közül a csehországi Dolni Čermná-ból, illetve a szlovákiai Liptovská Teplička-ról is érkeznek résztvevők a Laskafesztiválra, a vendégek pedig örömmel vállalták, hogy fakanalat ragadnak a nagy múltú gasztronómiai rendezvényen.

– Az idei Laskafesztivál 11 órakor a megnyitóval, valamint a tradicionális laska zene és tánc eljárásával kezdődik. Ezután a színpadon a fellépőké lesz a főszerep – fejtette ki Gecse Krisztián, aki arra is kitért, hogy amennyiben az időjárás engedi a fellépő táncegyüttesek 13 óra 30 perckor az iskolától indulva népviseletben vonulnak majd fel a falu főutcáján egészen a fesztiváludvarig.

Mr. President mellett az Ámokfutók is színpadra lép a Laskafesztiválon

Ezt követően a folklór forgatagot a színpadra többször is fellépő Kazár Táncegyüttes, Bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes, illetve a Tari Kontyvirág Táncegyüttes mellett a Hévízgyörki Táncegyüttes biztosítja majd. Új fellépőkként köszönthetik Kazáron az érdeklődők a budapesti Liget Táncakadémia csapatát, akik 14 óra 10 perctő ropják majd a világot jelentő deszkákon, míg a 16 órakor kezdődő eredményhirdetést követően 17 óra 30 perctől Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes ifjúsági utánpótlás Mandarin csoportja kápráztatja majd el a megjelenteket. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt a XV. Laskafesztivál és Tócsni Parti nevű eseményen nem csak ízletes finomságokból, hanem sztárfellépőkből sem lesz hiány. A világot jelentő deszkákat 20 órától az Ámokfutók hódítja meg, majd egy órával később Mr. President robbantja fel a hangulatbombát Kazáron. Végül 22 órától DJ Szatmári pörgeti majd a slágereket a Laskafesztivál közönségének a hajnalig tartó bulihoz. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában