Környezet

2024.04.22. 19:50

TeSzedd! – Vármegyei összefogással indult el a hulladékgyűjtési akció Nógrád községben (fotók)

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Somssich Gabriella dandártábornok és Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármesterének kezdeményezésére a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024. akcióhoz csatlakozva hulladékgyűjtést szerveztek hétfőn délelőtt Nógrádon.

Lászlók Judit

Széles körű összefogással gyűjtötték az utak mellett szétszórt hulladékot a vármegye névadó településének határában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Példát mutatnának az összefogással

A szemétgyűjtési akcióhoz a társszervek mellett civil szervezetek és több polgármester is csatlakozott. Bátonyterenye önkormányzata és a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság előzetes közleményéből megtudhattuk, hogy az „Együtt, felelősséggel Nógrádért” egyeztető fórum környezetvédelmi divíziójaként 2022. évben indult Öko Care – Szinergia egy tisztább jövőért! program résztvevői célul tűzték ki, hogy aktív részvétellel, példamutatással és a jó gyakorlatok bevezetésével elősegítik a vármegye lakosságának környezettudatos gondolkodását. Ennek érdekében csatlakozva a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024. akcióhoz, szemétgyűjtési akciót hirdettek. 

Zsákot ragadtak és kesztyűt húztak a polgárőrök is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Ebben jó példát mutatva a társszervekkel, civil szervezetek vezetőivel, valamint a városok és a települési önkormányzatok polgármestereivel járulnak hozzá a program sikeréhez. A tervezett akciót hagyományteremtő szándékkal hétfőn délelőtt rendezték meg, szimbolikusan, a vármegye nevét viselő Nógrádon. 

Több mint százan vettek részt

Hétfőn délelőtt Nógrádon, a Csurgó-forrásnál több mint százan gyűltek össze, hogy részt vegyenek ebben a kezdeményezésben. A résztvevőket Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója köszöntötte. Ebben kiemelte, hogy a dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok és Nagy-Majdon József kezdeményezésére létrejött szemétgyűjtési akcióhoz, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága mellett, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, a Magyar Honvédség, valamint civilszervezetek és több polgármester is csatlakozott. 

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága március 21., a víz világnapja óta szedi a szemetet 32 önkormányzat segítségével. Eddig 30 tonna szemetet gyűjtöttünk össze, ehhez a programhoz pedig várjuk a további önkormányzatok jelentkezését is – fogalmazott Lehel Zoltán, aki hangsúlyozta továbbá az edukáció fontosságát is, amelynek egyik formája a hétfői kezdeményezés. Végül kitért arra is, hogy egy év alatt 20 kilométer utat tudnánk felújítani abból az összegből, amit a szemétszedésre költenek. 

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az akciót

Ezt követően Varga Richárd, a település polgármestere szólt a jelenlévőköz. Ebben hangsúlyozta, hogy ez a hulladékgyűjtési akció egy nagyon fontos közösségi összefogással is jár, amellett hogy megtisztítják a lakókörnyezetüket. Elárulta azt is, hogy néhány lakos, akik nem tudtak részt venni a hétfői akcióban, már vasárnap elkezdte a szemétgyűjtést.

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője portálunknak a helyszínen elmondta, hogy a Föld világnapja alkalmából egy nagyon hasznos összefogást indított útjára a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és Bátonyterenye önkormányzatának a vezetősége. Az ennek keretében meghirdetett szemétgyűjtési akcióhoz pedig több mint százan csatlakoztak, köztük húsz rendőr. Majd rámutatott arra, hogy ez a kezdeményezés a kezdő momentuma a TeSzedd! programnak Nógrád vármegyében, amely egész héten tart majd. A technikai eligazítás után a résztvevők elindultak, hogy Nógrád központjából a 2-es főút irányába lévő bekötőutat, illetve a Diósjenő felé vezető útvonalat megtisztítsák a szeméttől. 

A megmozdulást hagyományteremtő szándékkal hozták létre a szervezők, amely a tervek szerint a jövőben a Föld napjához közeli időpontban, minden évben más Nógrád vármegyei településen kerül majd megrendezésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában