Felhívás

2024.04.06. 08:50

Óva intik a lakosokat a nógrádi rendőrök a telefonos csalóktól

Mindig ellenőrizni kell, hogy kivel beszélnek telefonon, hiszen sosem lehet tudni ki van a vonal túl oldalán.

Nagy Orsolya

A Nógrád vármegyei rendőrség arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a bűncselekmény elkövetői telefonon, legtöbbször unokáik nevében hívnak fel idős embereket, és különböző indokokra hivatkozva, általában saját maguk, vagy hozzátartozójuk segítésére kérnek készpénzt. Emellett az áldozatokat arra kérik, hogy egy adott bankszámlára, akár külföldire, utaljanak át egy adott összeget.

A rendőrök arra hívták fel a figyelmet, hogy a bűnözők kihasználják az idősek hiszékenységét, segítőkészségét és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a családtaghoz kapcsolódnak. Nem szabad azonban, hogy ez bárkit is befolyásoljon, és ezért bűncselekmény áldozatává váljon.

Érdemes a probléma elkerülése érdekében megfogadni néhány tanácsot

Amennyiben egy ismeretlen személy, szokatlan történettel felhívja önt és pénzt kér, ne higgyen neki. Soha ne utaljon továbbá, vagy adjon át pénzt telefonon történt megkeresés kapcsán. Azt sem szabad hagyni, hogy sürgessék, meg kell őrizni a nyugalmat.

A rendőrök végül hangsúlyozták, gyanús hívás esetén tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában