Választás 2024

2024.04.26. 19:56

Eddig négy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba Salgótarjánban

Április 20-án, szombaton (hivatalosan is) megkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. Szintén ettől a naptól lehet ajánlásokat gyűjteni az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választások vonatkozásában, illetve pártlistát ajánlani az európai parlamenti választásra. Salgótarjánban már több jelöltet is nyilvántartásba vettek, emellett egy kifogás ügyében is határozatot hoztak.

Kéri István

A Nemzeti Választási Iroda – január elsejei dátumú – adatai szerint Salgótarjánban mintegy 27 ezer választásra állampolgár dönt majd az önkormányzati voksoláson. Öt évvel ezelőtt 29 205 fő, tíz évvel ezelőtt pedig még 31 365 lakos szerepelt a névjegyzékben.

A salgótarjáni választókerületekben – melyekből továbbra is 10 van a városban – 25 és 31 közötti ajánlással lehet felkerülni a június 9-i önkormányzati választás szavazólapjára, a polgármesteri jelöltséghez pedig 300 érvényes ajánlás szükséges – derül ki a Helyi Választási Iroda már korábban meghozott határozatából. Az önkormányzati választások jelöltjeinek szavazólapi sorrendjét várhatóan május 6-án sorsolják majd.

Huszár, Kreicsi, Egyedi és Rákos jelölése már biztos

A Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság (HBV) szerdai ülésén nyilvántartásba vette a szükséges ajánlásokat már leadó polgármesterjelölteket: Huszár Mátét, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Salgótarján, Szeretem! Egyesület jelöltjét; Kreicsi Bálintot, a Hajrá, Salgótarján! Egyesület Fidesz és KDNP által is támogatott polgármesterjelöltjét; és Egyedi Norbertet, a Mi Hazánk Mozgalom városvezető aspiránsát. 

Pénteken nyilvántartásba vették továbbá a Nép Pártján polgármesterjelöltjét, Rákos Tamást is. A bizottság mind a négy választási szövetség, illetve párt képviseletében nyilvántartásba vette továbbá a választókerületekben induló 10-10 képviselőjelöltet is.

Széchenyi vagy Szécsényi úti plakátpanasz? 

A pénteki ülésén tárgyalta a HVB az MSZP kifogását is, mely szerint a Nép Pártján megsértette a választás tisztaságának több alapelvét, miután a párt matricáit ragasztották Huszár Máté baloldali polgármesterjelölt plakátjára a zagyvapálfalvai Szécsényi úton. A HVB eltiltotta a Nép Pártján jelölő szervezetet a további jogszabálysértéstől. A helyszínt egyébként a bizottság pontosította, miután az MSZP beadványa Széchenyi utat jelölt meg – ilyen viszont nincs a városban.

Már felvette az ajánlóíveket, de – a nyilvános adatbázis szerint – cikkünk megjelenéséig azokat még nem adta vissza ellenőrzésre Dr. Ferkó Attila, a Jobb Páholy – Förster Társaság Egyesület polgármesterjelöltje és a szervezet 10 választókerületi jelöltje; ahogyan Nagy Attila, a Munkáspárt városvezető aspiránsa sem, a szintén minden választókerületben indulni szándékozó képviselőjelöltjeivel egyetemben.

Az ajánlások gyűjtésére még május 6-ig van lehetősége azoknak, akik indulni szándékoznak a választáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában