Alkotás

2024.04.16. 17:45

A palóc dudás szobra központi helyet kapott Balassagyarmaton

Elhelyezték a megújult balassagyarmati Gregori-parkban Pál István (Pista bácsi) Madách-díjas nógrádi pásztor, tereskei dudás szobrát.

Lukács Zsófia

A Zöld Csiga Programban megújult Gregori-parkban állították fel a palóc duda- és pásztorhagyományok egyik legmeghatározóbb szereplőjének, Pál Pista bácsinak az emlékművét. A parkban Eleőd Ákos, Ybl- és Podmaniczky-díjas építész tervei alapján központi helyet kapott a bővített, hangulatos téren a Raffay Dávid szobrászművész által megálmodott bronz alkotás.

Május 4-én, szombaton avatják majd fel a szobrot
Forrás: Csach Gábor Facebook-oldala

Csach Gábor polgármester (Fidesz) portálunk elmondta: méltó emléket kívántak állítani a palóc kultúra kiemelkedő alakjának. A polgármester arra is kitért, hogy ünnepélyesen május 4-én, szombaton avatják majd fel a szobrot.

Pál István 1919-ben született Kétbodonyban egy kilencgyermekes család első fiaként. Családja pásztor felmenőkkel bírt, édesanyja és édesapja is kanászcsaládból származott. Pál István egészen kicsi gyermekkora óta kísérte apját a legelőre, így belenőtt a pásztormesterségbe.

István a testvérek közül egyedül vette át a furulyás, a flótás, illetve a dudás örökséget, a hangszerek elkészítési módját és a pásztorfaragást. Pál Istvánt 1992-ben fedezték fel a népzenekutatók. Rendszeresen jártak hozzá néprajzi gyűjtők, furulyázásáról, dudálásáról, énekeiről is felvételek készültek. Egész életében arra törekedett, hogy átadhassa zenei örökségét. Idősebb korában is fáradhatatlan lendülettel vitte a palóc kultúra hírét. 96 éves korában hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában