Országos filmklubhálózat

2024.04.21. 21:21

Moziklub: számos érdeklődőt vonzott a Nógrád vármegyei közönségtalálkozó

A Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI) együttműködve a Nemzeti Filmintézet (NFI) országos filmklubhálózatot indított, amelynek a Nógrád vármegyei közönségtalálkozóját a napokban rendezték meg Diósjenőn, a Művészetek Háza Tükrös termében. A rendezvényen a Nyugati nyaralás című fimet vetítették le a közönségnek. Az eseményen részt vett Tiszeker Dániel, a film rendezője és Putz Attila, a Nyugati nyaralás című film archív szerkesztője, stábtagja is.

Lászlók Judit

Tóth Gábor, a Diósjenői Filmklub vezetője portálunknak elmondta, hogy az NMI Térkult programjában valósul meg az idei év első felétől az NFI által koordinált országos filmklubhálózat, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel. Az NFI által összeállított filmkínálat 25 klasszikus- és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. Nógrád vármegyében elsőként Diósjenőn alakult meg a filmklub, majd később Pásztó és Nagyoroszi is csatlakozott a projekthez.

Az érdeklődők Salgótarjánból, Budapestről, a gödöllői térségből, illetve Lipcséből érkeztek
Forrás: Beküldött fotó

– Az NMI és az NFI célkitűzései között szerepelt a filmklubhálózat terjesztése során a vármegyei közönségtalálkozók megszervezése is – mondta Tóth Gábor. Hozzáette: – Az első alkalommal megrendezett, vármegyei szintű találkozó helyszínéül pedig Diósjenőt választották, ahol már január 27-től szervezem a vetítéseket. Az első alkalommal A Pogány Madonna című filmet vetítettük le, az esemény meghívott vendége pedig Bujtor Balázs, az alkotás főszereplőjének, Bujtor Istvánnak a fia volt. Az erős kezdés után meg tudott maradni a vetítések színvonala és folyamatosan bővült a közönség is, így minden alkalommal újabb érdeklődők kapcsolódtak be a helyi Moziklub életébe.

A vármegye határán túlról is érkeztek résztvevők a közönségtalálkozóra

Tóth Gábor kifejtette továbbá, hogy az első félévre tervezett vetítéssorozat felénél járva, a vármegyei közönségtalálkozón Tiszeker Dániel és Lévai Balázs Nyugati nyaralás című krimivígjátékát izgulhatták és nevethették végig a nézők, akik szép számban vettek részt az eseményen. Az érdeklődők Salgótarjánból, Budapestről, a gödöllői térségből, illetve Lipcséből érkeztek.

Az eseményen jelen volt Tiszeker Dániel, a film rendezője és Putz Attila, a Nyugati nyaralás című film archív szerkesztője, stábtagja is, akik a filmvetítés után egy jó hangulatú közönségtalálkozón válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Majd Tóth Gábor egy könnyed filmes kvízzel szórakoztatta a közönséget, amelyen fődíjként az NFI által kisorsolt, Filmio magyar streaming előfizetést lehetett megnyerni. A további dobogós helyezést elérők pedig különböző strandjátékokkal lettek gazdagabbak. A játék után egyórás, kötetlen beszélgetés következett, ahol a jelenlévő alkotók meséltek a forgatásról, a filmben elrejtett utalásokról, illetve az archív felvételek felkutatásának a nehézségeiről is.

Tóth Gábor végül arra is kitért, hogy a Moziklub-sorozat következő alkalmát április 27-én, szombaton tartják meg, amelyen egy újabb, magyar klasszikust a Balázs Béla-díjas Tímár Péter által rendezett Egészséges erotika című filmet tekinthetik majd meg a Diósjenői Filmklub tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában