Környezetvédelem

2024.04.08. 15:10

Helyreállítják a nyírjesi parkerdő károsodott területeit

Együttműködésre lépett az MBH Bank és az Ipoly Erdő Zrt., a bank a károsodott erdőállományok helyreállítására irányuló természetvédelmi törekvéseiben támogatja a vállalatot. A programban a hitelintézet olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek segíthetnek hazánk természeti élőhelyeinek és állatfajainak megvédésében – közölte a Világgazdaság.

Lászlók Judit

A kirándulók biztonsága érdekében rendelték el a fák kivágását

Forrás: Pixabay

A portál cikke szerint az MBH Bank együttműködésre lépett az Ipoly Erdő Zrt.-vel azzal a céllal, hogy támogassa a társaságot az egyes erdőállományok rehabilitációjában. 

Mint fogalmaztak: „A vállalat Nógrád és Pest megye területein több mint 63 ezer hektár állami tulajdonú erdő megőrzéséért és állapotának javításáért felel. Az MBH Bank a Fenntartható Jövő Bankja komplex ESG-programjának részeként három meghatározó vállalással járul hozzá a hazai dekarbonizációs célok eléréséhez és a társadalmi átalakuláshoz: a biológiai sokféleség védelme, a klímavédelem és a zöldpénzügyi termékek palettájának bővítése által. A biológiai sokféleség védelmében a hitelintézet támogatja a Nógrád és Pest vármegyei erdős területek megóvását és újratelepítését.”

A cikkben kiemelték továbbá, az együttműködés első vállalása az idegenhonos fafajokból álló, aszálykárt elszenvedett és kipusztult erdőállományok – elsősorban lucfenyvesek – és egyéb, szintén erdőkárt elszenvedett erdőállományok rehabilitációjára irányul.

Az újraerdősítés során a már megtisztított területeken őshonos fafajok elültetésével újítják meg az erdőt 

– tették hozzá.

Megkezdődnek a Nyírjesi Parkerdő funkcióinak helyreállítási munkálatai

Mint megtudhattuk, az együttműködésben kiemelt szerepet kap a nyírjesi parkerdő. 

„Az együttműködő felek által kitűzött célok közé tartozik egy kiemelt természeti övezet, a nyírjesi parkerdő károsodott területeinek helyreállítása is. Az erdőség hazánk közkedvelt kiránduló- és rekreációs területe, a többi között a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark is az itt kialakított ökológiai centrum részét alkotja. A parkerdő vegetációját alkotó, javarészt idegenhonos fenyőerdők szintén jelentős károkat szenvedtek el az elmúlt években. A kipusztuló és kidőlő fák gyakran a rekreációs célokat szolgáló berendezéseket és pihenőhelyeket is veszélyeztetik, valamint turista- és gyalogutakat tesznek járhatatlanná. Hogy a természetvédelmi terület továbbra is alkalmas maradhasson a látogatók befogadására, megkezdődnek a parkerdő funkcióinak helyreállítási munkálatai, továbbá újabb fákat ültetnek el” – olvasható a cikkben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában