Kiskert program

2024.04.15. 14:33

Gyümölcsfa csemetéket és vetőmagot is kaptak a ságújfalui és szalmatercsi rászoruló családok

Gyümölcsfa csemetéket és vetőmagot is kaptak azok a rászoruló családok, amelyek megművelik kertjeiket Ságújfaluban és Szalmatercsen.

Gulyás Edina

Vetőmagot is kaptak azok, akik felássák és rendbe teszik a kiskertjüket

Forrás: Beküldött fotó

Több tucat család vehetett át gyümölcsfa csemetéket a közelmúltban Szalmatercsen és Ságújfaluban. Emellett vetőmagot is kaptak azok, akik felássák és rendbe teszik kiskertjüket – számolt be róla honlapján a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések programján belül indította el néhány éve a kiskert programot. Annak egyik alapvető célkitűzése a hosszú ideje parlagon maradt kertek, valamint a falvak belterületén található, gondozatlan földek megművelése volt. Korábban portálunk is beszámolt arról, hogy a felzárkózó településeken több mint harminc mintakert működik, és ezek hatására egyre több család kezdi el a saját kertjét is művelni. Szűkebb hazánkban 15 község csatlakozott eddig az átfogó, a leghátrányosabb helyzetben élők felzárkóztatását célzó kezdeményezéshez. Azok közül Ságújfaluban és Szalmatercsen a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány koordinálja a programot. Napjainkban mindkét faluban több család is megműveli a háza körüli területet.

Eszközöket is kölcsönöznek

Azok, akik kitisztítják, előkészítik, felássák a kertet, vetőmagokból összeállított csomagokat kapnak. Abban jellemzően alapvető zöldségek, paradicsom, paprika, uborka, bab- és tökfélék, olykor fűszernövények kerülnek. A családokat a növények elültetését követően is tanácsokkal segítik, akinek nincsenek kerti eszközei, azoknak kölcsönöz az alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában