Semmittevés

2024.04.10. 09:59

Elpazarolt tíz év után a salgótarjáni belváros megújításával kampányolnak

Miközben az elmúlt tíz évben milliárdos összegű fejlesztési lehetőségeket szalasztott el Salgótarján baloldali városvezetése, a júniusi önkormányzati választás előtt két hónappal a belváros megújításának ötletével kezdtek kampányolni. A helyi Fidesz szerint csupán üres ígéretekről van szó, hiszen, ha lenne valódi szándék, akkor 2014 óta már történt volna valami az ügyben.

Nool.hu

Tíz év semmittevés után a belváros megújítását ígérik

Forrás: Nool Archív

Köztudott, hogy a legtöbb gazdasági és életminőségi mutató tekintetében elkeserítő statisztikákat produkál a nógrádi megyeszékhely, a város lecsúszása folyamatos, az elvándorlást és elöregedést pedig baloldali körökben is óriási problémaként emlegetik, amit láthatóan nem tudnak kezelni. A minap már Berki Sándor, a Párbeszéd nógrádi országgyűlési képviselője is „kiüresedett” városról beszélt abban a Facebook-videóban, melyben Salgótarján közbiztonságát vette górcső alá.

Salgótarján Északkelet-Magyarország egyik leszakadó megyéjének leszakadó városa, ahol igenis ki lehet mondani, hogy összefüggés van az életszínvonal és a bűnözés aránya között

 – mondta a párt kisebbségi és etnikai referense. Berki szerint egy kiüresedő városról van szó, ahol az elöregedés, a fiatal- és középkorúak elvándorlása komoly probléma.

– Amikor járom a várost, akkor mindig ürességgel találkozom, és azt látom, hogy egyre kevesebb az ismerős, egyre kevesebb a barát, mert elvándorolnak. Ahol az emberek szomorúak, ahol kilátástalan a helyzet, ott nem beszélhetünk arról, hogy milyen nagyszerű közbiztonsággal rendelkezik a város – mondta a képviselő.

Még mindig az eltűnőfélben lévő MSZP diktál Salgótarjánban?

Ebben a helyi Fidesz-KDNP által már többször aggasztónak nevezett, és immár a baloldali politikusok által is elismerten rossz helyzetben érkezett a salgótarjáni szocialisták meglepő bejelentése nemrég: Fekete Zsolt helyett az MSZP megyei elnöke, Huszár Máté indul polgármesterjelöltként a júniusi választáson. A tarjáni közéletet belülről ismerő források szerint egyfajta szocialista puccs vezetett ahhoz, hogy a korábban a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Jobbik támogatását is élvező Feketét egyik napról a másikra félreállították. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő szerint is belharcok buktatták meg a polgármestert.

A szocialisták önkényesnek tűnő döntése egyébként már csak azért is furcsa és komoly kérdéseket vet fel a baloldali egységet illetően, mert a friss közvéleménykutatások szerint náluk vezető erőnek továbbra is a Demokratikus Koalíció tekinthető (Gyurcsány Ferenc tavaly ilyenkor még teljes támogatásáról biztosította Fekete Zsoltot, ezt a DK sajtóközleményben is kiadta akkor – a szerk.), az MSZP azonban minden elemző szerint eltűnőfélben van a politikai palettáról.

Feketére mutogatnak, Huszár megújulást ígér

A frissen bejelentett szocialista jelölt, a város jelenlegi alpolgármestere azonnal kampányüzemmódba kapcsolt. Miközben a helyi jobboldali vélemények szerint igyekszik az elmúlt évtized kudarcainak felelősségét párt- és városvezetőtársa, a távozó Fekete Zsolt nyakába varrni, Huszár Facebook-oldalán egymást érik a hangzatos bejelentések és ígéretek, melyek megvalósításához szerinte „szemléletváltozásra és helyi rendszerszintű változtatásokra van szükség”.

A szocialisták elnökének ígéretei közül az egyik legfrissebb, hogy megújítanák a megyeszékhely belvárosát. Ezzel kapcsolatos hétfői posztjában támogatóit is igyekezett megszólítani. „Hamarosan indul a belváros megújításának közösségi tervezési folyamata! Mi a véleményük? A belvárosban a fő út mellett legyen-e ehhez hasonló, tavasszal szemet gyönyörködtetően virágzó fa- vagy cserjesor? Ha igen, van-e javaslatuk arra, hogy milyen fajta?” – tette fel a kérdést, ám több mint ötezer facebookos követője közül alig ötvenen reagáltak.

A tarjániak már nem dőlnek be a szocialista ígéreteknek

A helyi Fidesz-KDNP szerint a salgótarjániakat tíz év városvezetői semmittevés után már nem lehet ilyen ígéretekkel megvezetni. Fenyvesi Gábor, a kormánypárt helyi szervezetének vezetője, önkormányzati képviselője „Elég Huszár Máté és a baloldali városvezetés ígérgetéseiből! Volt 10 évük!” című videójában reagált az újabb MSZP-s kampányfogásra.

Tíz év városvezetés után Huszár Máté bejelentette, hogy elkezdik a belváros újragondolását, tervezését. Itt csak az a kérdés, hogy mit csinált az elmúlt tíz évben. A Modern Városok Programban lett volna lehetőség arra, hogy újra kitaláljuk Salgótarján belvárosát, hogy megújuljon ez a gyönyörű, Hild-díjas belváros

 – mondta Fenyvesi Gábor. Hozzátette: – Tíz év után ne higgyünk a szocialista városvezetés hamis ígéreteinek! Lett volna rá lehetőség, hogy ezeket a fejlesztéseket elvégezzék Salgótarjánban. Vesztes csapattal nem lehet győztes várost építeni.

Helyretették a kommentelők a szocialista jelöltet

Nem csupán a helyi ellenzék, de láthatóan már a lakosság sem hisz a szocialista városvezetőknek. „Az biztos, hogy Salgótarján történetében még ilyen gyenge, erőtlen, ötlettelen - tehát alkalmatlan önkormányzat nem volt. Tele tehetségtelen megélhetési politikussal. Ezek úgy leszerepeltek, ahogy csak lehet. Annyira ellenálltak, hogy meg is lett a negatív eredménye. Pedig egy sereg ellenzéki város van, ahol jó együttműködés volt/van a kormánnyal és bizony fejlődtek is rendesen. Ám Salgótarjánra ez nem jellemző, sajnos” – összegezte a helyzetet az egyik kommentelő.

Más is hasonlóan markáns véleményt közölt a téma és Huszár Máté városvezetői teljesítménye kapcsán a közösségi oldalon: „Ha olyan frenetikus tervei, elgondolásai lennének, akkor a 10 év alatt, amikor végig asszisztálta Salgótarján egyre lejjebb kerülését, elfogadta az ócska útfelújításokat, a közjólét hanyatlását minden területen, fel kellett volna állnia azzal, hogy neki mások az elképzelései. Ilyen nem történt. Ezek csak hangzatos szavak, ígéretek egy újabb nárcisztikus játékhoz. De a város nem játszótér! Lett volna a 10 év alatt lehetőség alpolgármesterként is bizonyítania a most kecsegtetett elképzeléseket. Politikamentesen, színtiszta logikával nézve is álságos megnyilvánulás.”

Megint más csupán annyit írt: „A jelenlegi vezetésnek 10 év semmittevés után tervekről beszélni… teljességgel hiteltelen!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában