Projekt

2024.04.21. 18:49

Az élhetőbb Sipekért tevékenykedik a Nógrádi Fiatalokért Egyesület

Nógrádsipek új lendületet kapott a Nógrádi Fiatalokért Egyesület által kezdeményezett programoknak köszönhetően. Tanösvénnyel és a mezítlábas játszóparkkal is gazdagították a települést.

Lukács Zsófia

Az egyesület 2022-ben nyerte el az Európai Szolidaritási Testület által támogatott szolidaritási projektet, amelynek fő célja a Sipek lakosságának aktív bevonása az egészséges életmódra és a természetvédelemre épülő közösségi tevékenységekbe. A projekt, amely a Tegyük élhetőbbé Sipeket elnevezést kapta, számos online és offline foglalkozást kínált már a közösségnek.

Tanösvény is épült a Nógrádi Fiatalokért Egyesület jóvoltából
Forrás: Beküldött fotó

Az egyesület által szervezett események széles skálán mozogtak, workshopok, túrák, kézműves foglalkozások és óvodai programok egészítették ki egymást. Külön hangsúlyt fektettek az óvodások bevonására is, akiknek akadálypályát építettek az intézmény udvarára, illetve madáretetőkkel is meglepték őket.

– A projekt nemcsak az egészséges életmódra és a természetvédelemre, hanem a közösség összetartására is összpontosított. A falu által rendezett családi- és sportnapon az egyesület ügyességi feladatokkal várta a résztvevőket, míg a nyári hónapok alatt saját testsúlyos fitness edzéseket tartottak az érdeklődőknek – mondta el portálunknak Sándor Bence, az egyesület tagja.

Hozzátette: sajnos a falut több árvíz is sújtotta, azonban az egyesület nem hagyta magára a helyieket a nehéz időkben sem. Egy konténert helyeztek el a központban a szemét elszállításához. Az egyesület továbbá túrákat és sportfoglalkozásokat is szervezett, hogy ösztönözze az embereket a természetben eltöltött időre. A projekt során megvalósult túrák is magával ragadták a résztvevőket.

Sándor Bence hangsúlyozta: a projekt két kiemelkedő eleme a megépült tanösvény és a mezítlábas játszópark. A tanösvény lehetőséget teremt a természetben való kikapcsolódásra és a tanulásra, míg a mezítlábas játszópark különböző járófelületeivel új élményeket nyújt mind a gyermekeknek, mind pedig a felnőtteknek.

Összefonódik a kultúrával

– Az ösvényen felfedezhetjük Sipek környékének lenyűgöző tájait és természeti kincseit is. A látogatók a gyalogút kanyargós ösvényein sétálva megismerhetik a helyi növény- és állatvilágot, valamint tanulmányozhatják a környező erdők, mezők és patakok élővilágát is. A gyönyörű kilátások, a friss levegő és a csendes környezet kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődésre és a relaxációra – fogalmazott az egyesület tagja.

Arra is kitért továbbá, hogy ez a fejlesztés a helyi kultúrával is összefonódik, hiszen tájékoztató táblák és interaktív elemek segítségével mutatja be Sipek történelmét és hagyományait. Ezáltal pedig nem csupán egy egyszerű túraútvonal, hanem egy igazi élménydús kulturális és természeti kaland is. –Örömmel várjuk mindazokat, akik szeretnék felfedezni ezt a varázslatos vidéket, és új élményeket gyűjtenének a tanösvényen való barangolás során. Az egyesület köszöni mindazoknak, akik támogatták őket ezen az úton, és folytatják a munkát azért, hogy a megye a fiatalok számára vonzóbbá váljon. Aki teheti, akár adója egy százalékával, vagy adományával is segítheti a közösség fejlődését. Hiszen, ahogy az egyesületünk mottója is mondja: „Fiatalok ötleteiből valódi lehetőségeket teremtünk. Az ötletekből lehetőségek, a fiatalokból jövő épül” – tette hozzá Sándor Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában