Természet

2024.04.19. 16:20

A mentett kis hattyú Szécsényből indult útnak, két nap alatt kétezer kilométert repült

Acsán találtak rá néhány héttel ezelőtt egy sérült kis hattyúra, akit a gyógyulását követően a jelölőgyűrűvel és GPS jeladóval is elláttak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárgyűrűzési Központ munkatársai az Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet bevonásával. Majd március 15-én elengedték Szécsény mellett, az Ipoly egyik nagy kiöntésén, a Káprásokalján. Azonban a mentett kis hattyú a napokban váratlanul útnak indult és már kétezer kilométert repült.

Lászlók Judit

A kis hattyúnak a jobb lába sérült meg

A MME a honlapján számolt be róla, hogy március 2-án egy kis hattyút találtak a Pest vármegyei Acsán, egy telephely udvarában. A madár rossz helyen landolt és nem tudott felszállni, ezért a Tollas Barát Madármentés segítségével állatorvoshoz szállították. A vizsgálatok során kiderült, hogy a jobb lába sérült meg, emiatt nem bírt nekirugaszkodni a repüléshez. Továbbá a röntgenfelvételek egy sörétszemet is kimutattak a testében. A kis hattyú lába bő egy hét alatt meggyógyult, a sörétszemet azonban nem vették ki, mivel az nem akadályozta a madarat a mozgásban.

A mentett kis hattyú lába bő egy hét alatt meggyógyult
Fotó: Lukács Katalin Odett / Forrás: MME

„Mivel a hattyú az állatorvosi kezelés hatására gyorsan gyógyult, ezért az MME Madárgyűrűzési Központ munkatársai felvették a kapcsolatot a Belga Madárgyűrűzési Központ vezetőjével, aki az európai kis hattyú jelölések nagy részét koordinálja, és színes jelölőgyűrűt kértek a fajra. Szinte azonnal válaszolt, hogy küld színes lábgyűrűt Belgiumból, és még egy fel nem használt GPS jeladót is sikerült szereznie Bulgáriából” – olvasható a honlapon.

Hozzátették: a madarak jeladóval történő ellátása kutatási engedélyhez kötött, így ebbe dr. Boros Emil, tudományos főmunkatárs irányításával az Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet is bekapcsolódott. Majd a kis hattyút március 15-én elengedték Szécsény mellett, az Ipoly egyik nagy kiöntésén, a Káprásokalján. A közleményben kiemelik: Papp Ferencnek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának a javaslatára esett erre a területre a választásuk, mert ez a természetes vizes élőhely esik a legközelebb a madár megtalálási helyéhez.

Egy hónapig élt a szécsényi mocsárréten

A közleményben kitértek továbbá arra is, hogy ezt követően a kis hattyú egy hónapon át a természetes vízzel elöntött mocsárrét komplexumon maradt, több más vízimadár-csapat társaságában és a fajra jellemző normális viselkedést mutatott. Végül április 12-én, este 19 óra 28 perckor váratlanul útnak indult, és másnap reggel 6 és 7 óra között landolt egy kis romániai víztározón. Délig pihent, aztán ismét útra kelt, a Gyergyói-havasoknál pedig átrepült a Kárpátok fölött és elhagyta a Kárpát-medencét, majd délután 15 órakor ismét leszállt pihenni Neamț megye egy nagyobb víztározójára. Április 14-én reggel pedig tovább folytatta az útját keleti irányba és dél körül elérte a Fekete-tengert. A legutóbbi pozíció jele Odessza környékéről érkezett.

„A kis hattyú Ázsia tundravidékén fészkel, telelőterülete elsősorban Európa északi-tengeri partvidéke, valamint egyes nagyobb folyók torkolatvidékei, például a Duna-delta. Magyarországon ritka kóborló. Ez az első jelölt példány itthon” – írták a honlapon, hozzátéve: az adatai segíthetnek jobban megérteni a fajt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában