Történelem

2024.04.14. 12:58

A hatvanas években kezdődött meg a tömeges lakásépítés Balassagyarmaton

A történet valóságalapja kétségbevonhatatlan, hiteles szemtanú emlékezett az esetre.

Hegedűs Henrik

A múlt század hatvanas éveinek derekán Kádár János pártfőtitkár salgótarjáni hivatalos látogatása előtt útba ejtette Balassagyarmatot. A Városi Tanács vezetői, élükön az elnökkel, Lombos Mártonnal rövid belvárosi sétára invitálták a „főnököt”. Ahogy gyalogoltak a központban, a nagy elvtárs nézegette a tizennyolcadik-tizenkilencedik században emelt díszes polgári házakat, majd ámulása közben kifakadt: „Jó-jó, szép az elődök munkája, de vajon Önök mit építettek?”. Az Ipoly-parti pártvezérek csak széttárták a kezüket, majd rámutattak a tanácsháza (a mai polgármesteri hivatal) melletti nyilvános WC bódéjára. Erre Kádár János összeráncolta a szemöldökét, és így szólt: 

Akkor kezdjenek gyorsan lakásépítésbe! A szorgos munkásembereket megilletik a modern otthonok!

Nem is kellett kétszer nógatni a városi vezetőket. Első lépésként a település nyugati szélén található mocsaras övezetet lecsapoltatták, és fejenként több tucatnyi bivalyerős cölöp-pillérre felhúzták a vörös salak házakat, egymás után összesen tizennyolcat. Így jött létre a ma Madách-liget névre keresztelt Lenin-lakótelep. Aztán jöttek sorra a következő építkezések, a keleti fertályon, a Nógrádi, majd a Rákóczi úti panelek, benne a szalagházzal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában