Nool.hu videó

2024.03.23. 19:55

Végigélték Krisztus szenvedésének útját a benczúrfalvi stációknál (fotók, videó)

A Pro Arte et Natura Alapítvány szervezésében, hagyományteremtő szándékkal és a helyi lakosok közreműködésével passiót mutattak be a benczúrfalvi Szent Antal Fogadalmi Keresztúton szombat délután. Meskó Zsolt film- és színházi rendező „Magyarország Passió” inspirációja alapján életképeket állítottak fel a keresztút stációinál. A Benczúrfalvi Passió Halasi Dániel rendezésében valósult meg.

Lászlók Judit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Dr. Lipthay Erzsébet, a Pro Arte et Natura Alapítvány alapítótagja portálunk érdeklődésére a helyszínen elmondta, hogy első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Beczúrfalvi Passiót a benczúrfalvi keresztúton. Mint fogalmazott, mindezt Meskó Zsolt Magyarország Passiója inspirálta, ugyanis korábban már hallottak róla. Emellett a pasaréti ferencesek közül sokakat ismernek, ráadásul a férje egyik unokatestvére is szerepel a Pasaréti Passióban. 

Életképeket jelenítettek meg

– Nem templomi színi előadást mutattunk be, hanem a helyszínen minden egyes stációnál egy életképet jelenítettünk meg. Krisztus szenvedésének az útját nem végig imádkoztuk, hanem végigéltük, vele együtt végigjártuk, benne voltunk a 2024 évvel ezelőtti történésekben és osztoztunk Krisztus szenvedésében. Ez az átélés egy sokkal nagyobb élmény, mintha az ember passzív módon elmeséli, hogy mi történt – mondta a dr. Lipthay Erzsébet. Hozzáette: 

– Jártunk passióképzésre Pasarétre, amelynek az első alkalma tavaly ősszel volt és tavasszal folytatódott. Ennek során pedig kaptunk egy kézikönyvet is.

 Halasi Dániel rendező pedig megírta hozzá a saját forgatókönyvünket. Németh László atya figyelemmel kísérte, hogy a Szentírás szövegéhez hű legyen az, amit összeállítottunk. A legtöbb párbeszéd az első stációnál van, a többinél már kevesebb.

Ezután dr. Lipthay Erzsébet kitért arra is, hogy a szervezésben nagy segítségére volt a Benczúrfalváért Egyesület, valamint annak vezetője, Hanczikné Adorján Györgyi is, aki a toborzásban segédkezett. Hangsúlyozta, nagyon örültek annak, hogy menet közben egyre többen csatlakoztak a passiójátékhoz, amelynek a célja, hogy egy szerető keresztény közösséget hozzanak létre Benczúrfalván.

Régi tervük volt, hogy megelevenedjen a passiójáték

Halasi Dániel, a Benczúrfalvi Passió rendezője szintén a helyszínen tájékoztatta arról portálunkat, miszerint dr. Lipthay Erzsébettel és férjével, Báró Lipthay Antallal már régóta ismerik egymást. Mint mondta, sokszor jár a Szécsényhez tartozó településrészre, amely lenyűgözte őt. 

– A keresztút és a kápolna építése közben fogalmazódott meg bennünk a szándék, hogy egyszer majd egy passiójáték elevenedjen meg itt – mondta Halasi Dániel. Hozzátette: 

– A Benczúrfalvi Passió különlegessége, hogy más passiójátékokkal ellentétben ez nem egy frontális színpadon előállított történet, hanem magán a keresztúton megyünk végig, ahol a stációknál ezek az életképek megelevenednek. Nem is igazán a szövegre tettük a hangsúlyt, hanem sokkal inkább arra, hogy a nézők vagy hívek, akik velünk együtt jönnek a keresztúton, a szereplőkkel együtt átéljék ezt a történetet, ami több mint kétezer évvel ezelőtt történt.

A rendező kiemelte, nagyon jó volt együtt dolgozni a helyi lakosokkal, így tulajdonképpen ez adja a pikantériáját, báját és szerethetőségét ennek a történetnek. Mindössze három alkalommal próbáltak, azonban folyamatosan bővült a szereplők köre, amelynek köszönhetően végül több mint 20-25 fő csatlakozott a passiójátékhoz. Mint mondta, már az így létrejött közösségformáló ereje miatt is megérte megrendezni a passiót. Halasi Dániel végül reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is megrendezhetik majd a játékot és egyre többen zarándokolnak majd el a benczúrfalvi keresztúthoz. 

 

Sok érdeklődőt vonzott
A Szécsényhez tartozó Benczúrfalván, a Szent Antal Fogadalmi Keresztút bejáratánál szép számban gyűltek össze az érdeklődők, hogy megtekintsék a Benczúrfalvi Passiót. Az első stációnál Németh László atya tartott bevezető elmélkedést, majd kezdetét vette a passiójáték, amelynek keretében a helyi szereplők Jézus szenvedéstörténetéből mutattak be életképeket a stációknál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában