Közbiztonság

2024.03.10. 16:18

Rekordot döntöttek a nógrádi polgárőrök

Az elmúlt évben is kiemelkedően teljesítették feladatukat vármegyénk polgárőrei – emelte ki a nemrégiben a Romhányban tartott évértékelőn Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

Hegedűs Henrik

Romhányban tartottak évértékelőt a polgárőrök

Forrás: Beküldött fotó

A tanácskozáson megjelent többek között Balla Mihály országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Szabó Sándor főispán, dr. Somssich Gabriella vármegyei rendőrfőkapitány, illetve több további társszerv képviselője is.

Vass Miklós a beszámolójában kifejtette: a polgárőrök és a rendőrök közös szolgálatának a mértéke 2023-ban rekordot döntött, hiszen megközelítette a tizenötezer órát. Ezen felül a civil tevékenységet végző, a közrendre, a közbiztonságra felügyelő önkéntes munkatársaik az egyes településeken alaposan kivették a részüket a rendezvények biztosításában, valamint helytálltak a katasztrófahelyzetekben is. Az értékelésből nem maradhattak ki az ifjú polgárőrök sem, akiknek képzését, oktatását a Közlekedéstudományi Intézet támogatta. Számukra külön szakmai napot is szerveztek Balassagyarmaton, a Honvédelmi Sportközpontban, amelyre dr. Simicskó István parlamenti képviselő, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is ellátogatott.

Fontos a közös szolgálat

Vass Miklós hozzátette: sikeresen rendezték meg Taron a vármegyei polgárőrnapot, és nagy érdeklődés kísérte a patvarci Palóc Ringen tartott, jármű-teszteléssel egybekötött gépszemlét is. Ezen felül figyelmet fordítottak még a polgárőrök a természetvédelem és az illegális hulladéklerakás témájára is.

A hozzászólások sorában dr. Somssich Gabriella hangsúlyozta a közös szolgálatok szerepét, aminek rendkívüli előnyei mutatkoznak a közbiztonság erősödésében. Kiemelte: a továbbiakban is komoly feladat hárul a járási közbiztonsági fórumokra, ahol helyi szinten lehet rátapintani az aktuális problémákra, keresve az optimális megoldásokat.

Dr. Szabó Sándor üdvözölte a drónok bevetését a polgárőri tevékenységben, és kivételesen értékelendőnek tartotta az illegális szemétlerakók felszámolása érdekében végzett küzdelmüket.

Minden település életében aktívan részt vesznek

Balla Mihály személyes tapasztalatok alapján dicsérte a polgárőrök rétsági, belterületi „zebraszolgálatát”, ami elengedhetetlen a gyermekek biztonságosabb iskolába jutása érdekében. Hasonlóképpen elismeréssel szólt a polgárőrök családjainak a háttértámogatásáról is.

Skuczi Nándor arról beszélt, hogy a szervezet tagjai minden település életében aktívan részt vesznek, különös tekintettel az idősek, a családok és a fiatalok biztonságérzetének a javítása céljából.

A későbbiekben Seres Tibor, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a tűzoltók és polgárőrök példaértékű összefogását említette, ami például a rimóci és a nógrádsipeki villámárvizek elhárításában is jelentkezett.

Az értékelés végén Vass Miklós kitért az idei esztendő főbb programjaira: a polgármester-polgárőr esedékes találkozót március 25-én, hétfőn rendezik majd meg Varsányban, ezután pedig április 6-án, szombaton következik az ifjú polgárőrök napja, míg a vármegyei polgárőrnap helyszíne ezúttal augusztus utolsó szombatján Bercel lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában