Jegyzet

2024.03.22. 12:30

Mesés örökséggel hitegetnek a csalók

Még akár az utolsó forintjainktól is megszabadíthatnak - Lászlók Judit gondolatai a témában.

Lászlók Judit

Bár rengeteg felhívást tesznek közzé a hatóságok a különböző csalásokkal kapcsolatban, ennek ellenére sokan mégis bedőlnek nekik. Az egyik leggyakoribb módszer az, amikor a közösségi oldalakon keresztül, vagy akár e-mail-ben környékezik meg az áldozatot. Sajnos egyre több ismerősöm kap olyan levelet az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, amelyben annak írója azt állítja magáról, hogy egy neves bank tisztviselője, és az adott személyhez hasonló vezetéknevű elhunyt „rokon” örökségét segít megszerezni.

A segítségért cserébe persze kéri a mesés vagyon felét. Más pedig olyan üzenetről számolt be, amelyben egy afrikai országból származó hölgy arra kérte őt, hogy vegye feleségül, mert csak így kaphatja meg az örökségét. Természetesen ez esetben is busás jutalmat ígértek. De akadt olyan is, akit hihetetlenül kedvező, de nyilván valótlan pénzügyi befektetésekkel kerestek meg. Az átverések megelőzése érdekében érdemes gyanakodni, ha az üzenet írója egy hihetetlen, már-már filmbeillő történetről és hatalmas összegről számol be.

Szintén csalásra utalhat, ha a levél szövege helyesírási és nyelvtani hibáktól hemzseg, továbbá ha olyan bizalmas információkat kérnek, mint például a banki adatok. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy senki sem dől be az ilyen átveréseknek, sajnos évről évre növekszik az áldozatok száma. Éppen ezért mindig legyünk óvatosak, hiszen egy-egy ilyen üzenet akár az utolsó forintjaitól is megszabadíthatja az embert!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában