Disznótor

2024.03.02. 20:20

Kétmázsás disznóból készültek a finomságok Mátramindszenten (fotók)

Hurka, kolbász és tepertő is készült, de ami talán még fontosabb: közösség is épült az első falusi „összeRÖFFenésen” szombaton Mátramindszenten.

Gulyás Edina

A falubeliek tevékenysége halálesethez vezetett

Fotó: Beküldött fotó

Bárki megtanulhatta egy disznó feldolgozásának lépéseit, aki betévedt a polgármesteri hivatal udvarába, ahol az önkormányzat első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett disznótort.

A régi, falusi disznóölések hangulatát idézte a program, ahol a kétmázsás sertés alakult hurkává, kolbásszá. A kezdeti lépéseknél, a pörzsölésben, majd a bőr tisztára sikálásában még Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke is segédkezett. Négy csapat készítette a saját szájíze szerint a hurkát, kolbászt és az abált szalonnát, de fortyogott a katlanokban húsleves és sült a zsír is. 

Közösséget is kovácsoltak a programmal

– Korábban szinte minden háznál tartottak disznót, azonban mára ez már nem jellemző. Azért döntöttünk úgy, hogy Mátramindszenten is felidézzük ezt a régi hagyományt, hogy a fiatalok is megismerjék az állat feldolgozásának módját. A közös munka jó alkalom a közösség összekovácsolásra is – tájékoztatta portálunkat Horváth János polgármester. 

– Régen egy szezonban, novembertől februárig közel száz disznótor volt a faluban, ma már talán csak öt-hat portán dolgozzák fel az állatot és még ennél is kevesebb, talán három háznál nevelnek jószágot

 – veszi át a szót Usák László, akinek nagy tapasztalata van ezen a téren, hiszen sok helyen vállalja a böllér szerepét ezeken az alkalmakon. 

Az első „összeRÖFFenés” a kissé szomorkás időjárás ellenére is nagyon jó hangulatban telt és meglepően sok fiatal vett azon részt. A nap megkoronázásaként a helyiek közösen fogyasztották el az elkészített finomságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában