Megelőzés

2024.03.06. 06:53

Idén már száz szabadtéri tűzesethez vonultak a nógrádi lánglovagok

Az elmúlt időszakban szűkebb hazánkban is megemelkedett a szabadtéri tüzek száma.

Nagy Orsolya

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

Forrás: Nool.hu

Fotó: Angyal Eszter

Két esetben riasztották szabadtéri tüzekhez a lánglovagokat hétfőn. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy Bátonyterenye külterületén nádas égett egy hektáros területen, míg Taron kétszáz négyzetméteren gyulladt ki a száraz fű. A salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók puttonyfecskendők és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Már 98 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat idén Nógrádban

A szóvivő felhívta továbbá a figyelmet, hogy a tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. – Idén Nógrád vármegyében már 98 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja az 560 ezer négyzetmétert. Eddig már két olyan szabadtéri tűzeset is történt szűkebb hazánkban, amelyek során hatalmas területen égett a növényzet. Február közepén Kazáron, majd Bér és Szirák között gyulladt meg a száraz fű. Mindkét esetben mintegy 150 ezer négyzetméteren pusztítottak a lángok – emelte ki Kapás Márton.

Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye

Mint mondta: amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, így a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. Hozzátette: a szabadtéri tüzek elkerülése érdekében be kell tartani a tűzvédelmi szabályokat. Amennyiben a jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol az önkormányzat engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető ez a tevékenység. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Tartsuk be a szabályokat!

A szóvivő arra is kitért: aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Amennyiben engedélyezett az égetés, akkor össze kell gyűjteni pár négyzetméteren egy kupacba a száraz növényeket, majd megtisztítani a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Emellett érdemes kikészíteni a vizet és a szerszámot, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. Az is fontos, hogy csak szélcsendben lehet tüzet gyújtani, és azt egy pillanatra sem szabad magára hagyni. Szél esetén pedig azonnal el kell oltani a lángokat. Amennyiben mégis továbbterjed a tűz, tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot.

Kapás Márton hangsúlyozta továbbá: tűz- és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása. A tűzvédelmi előírások megszegése pedig az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is járhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában