Nool.hu videó

2024.03.14. 11:36

Hatmilliárdos fejlesztés nyomán költözik össze két salgótarjáni szakképzési intézmény (videó)

Újabb mérföldkőhöz érkezett szűkebb hazánk szakképzése: több mint 6 milliárd forintos támogatás segítségével korszerűsödhet és bővülhet a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum egyik intézménye, illetve az összegből az összes NVSzC-s iskolában eszközbeszerzés is megvalósul. A beruházással kapcsolatban a salgótarjáni Vármegyeházán osztottak meg információkat a nyilvánossággal egy projekt nyitórendezvényen.

Veres Edina

Skuczi Nándor beszédet mond a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Komplex fejlesztése projekt indító rendezvényén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) egy kiemelt projekt jóvoltából 6,222 milliárd forint támogatásban részesül. A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum komplex fejlesztése című kiemelt projekt büdzséjének nagyságrendileg kétharmada a salgótarjáni Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bővítéssel egybekötött felújítását szolgálja majd, míg a fennmaradó részből a centrum minden intézményét érintően eszközbeszerzés valósul meg. A projekt nyitórendezvényen Gembiczki Ferenc, az NVSzC kancellárja elmondta, hogy a Borbély Lajos nevét viselő iskola felújítása stratégia fontosságú a centrum számára, hiszen a projekt végén az NVSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola is a felújított épületben kap majd helyet.

Költözik a Keri a Csokonai útra

– Korszerű tankonyhát, cukrász műhelyt és pincérkabinetet alakítanak majd ki a Borbély területén – fejtette ki a kancellár, arra is rámutatva: a bővítéssel egybekötött felújításnak köszönhetően a 21. századi infrastruktúrának megfelelő szakképzési bázist hozhatnak létre. Gembiczki Ferenc arra is kitért, hogy a beruházás előkészítése már hónapokkal ezelőtt elindult. Mint mondta, kezdetben csak a Borbélyt érintette a korszerűsítés, azonban később kiderült, hogy a salgótarjáni városvezetésnek – egy, a Modern Városok Program keretében zajló pályázat miatt – szüksége van a Keri becenévre hallgató intézménynek otthont adó területre. Emiatt a Keri a Csokonai úti szakképző intézményben talál majd új otthonra a felújítási munkálatok befejeztével. A projekt tervezett zárása 2026. március 31-e, így várhatóan a 2026-27-es tanévet már a felújított és a várhatóan átnevezett épületben kezdhetik meg a tanulók.

Szakmai tanácsokat adnak és eszközbeszerzést végeznek

A nógrádi szakképzési fejlesztéséhez hasonló több projekt is megvalósul az országban az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz és a Magyar Kormány támogatásával. A magyar helyreállítási és ellenállóképességi terv 2026-ig összesen 2300 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal magába, amelyek között a 21. századi minőségi oktatás biztosítása is szerepel. Ványi Tünde, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal projektmenedzsere rámutatott, hogy ez utóbbi területet érintő pályázatok során egyfelől szakmai tanácsokat adnak a támogatást nyert 18 szakképzési centrumnak – köztük a Nógrád vármegyeinek is – az összesen közel 53 milliárd forint értékű, infrastrukturális beruházással kapcsolatban. Másrészről a kiemelt projekt keretében, több mint 6 milliárd forint értékben legalább 13 ezer 825 alap IKT eszközt szereznek be. Hozzátette: a szakképzési centrumok vonatkozásában 31 intézmény 34 telephelyén valósulnak meg a beruházások országszerte.

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség, illetve Balla Mihály, a nyugat-nógrádi régió országgyűlési képviselői hangsúlyozták, hogy milyen fontos szerepet játszik a szakképzés szűkebb hazánk gazdaságának fejlődésében.

Új aula és tanműhely is épül

Végül Laczkó Zoltán, az NVSzC projektmenedzsere elmondta: a Borbély épületének felújítására, energetikai korszerűsítésre és bővítésére az összköltségvetéséből 3,923 milliárd forintot fordíthatnak. Az összegből egyfelől létrehoznak a Borbély belső udvarának beépítésével egy új, közel 600 négyzetméter alapterületű közösségi teret, azaz egy aulát. Másrészről az „A” épület és a korábbi étterem ugyancsak mintegy 600 négyzetméteres területének átalakításával kiépítik a szakács, cukrász és felszolgáló szakma oktatására kialakított tanműhelyeket és az azokat kiszolgáló létesítményeket. A projektmenedzser úgy fogalmazott: a beruházással létrejött integrált iskola a vármegyei szakképzés legnagyobb létszámú – 750 főt befogadó – intézményévé válhat.

Laczkó Zoltán a projekt eszközbeszerzéseket tartalmazó részével kapcsolatban rámutatott: valamennyi tanintézményük részesül valamilyen mértékben a rendelkezésre álló 1,911 milliárd forintnyi forrásból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában