Nool.hu videó

2024.03.28. 17:50

Tavaszi ébredés: almafát ültettek és tárlat is nyílt Szécsényben (fotók, videó)

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum a Tavaszi ébredés című kiállítással nyitotta meg kapuit a látogatók előtt szerdán. A tárlat középpontjában Szinyei Merse Pál: Virágzó Almafák című festménye áll, amelyhez a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Mihályfi-gyűjteményéből válogattak neves festőművészek korai alkotásaiból. A kiállítás a szécsényi és a salgótarjáni múzeum együttműködésében valósult meg.

Lászlók Judit

A kiállításhoz kapcsolódva szimbolikusan elültettek egy almafát is a kastélykertben

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Jelképesen almafát ültettek el a kastélykertben

A program az Újjászülető Ipoly-hidak című könyv közös bemutatójával kezdődött, amelyen részt vett a Széchenyi Társaság és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás is. Az esemény később a kastélykertben folytatódott, ahol Varga István, a szécsényi kastélymúzeum megbízott igazgatója mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztak azért, hogy az intézmény megújuljon. Majd Vincze Mátéval, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárral, báró Lipthay Antallal és Balla Mihály országgyűlési képviselővel közösen, illetve a kiállításhoz kapcsolódva szimbolikusan elültettek egy almafát.

A salgótarjáni és a szécsényi múzeum együttműködésében jött létre a tárlat

Ezt követte a Tavaszi ébredés című kiállítás megnyitója, amelynek díszvendégei báró Lipthay Antal, és felesége, dr. Lipthay Erzsébet voltak. A tárlat megnyitóján elsőként dr. Hammerstein Judit, az MNM főigazgató-helyettese mondott köszöntőt. Ebben rámutatott arra, hogy a kiállítás középpontjában Szinyei Merse Pál: Virágzó Almafák című festménye található, amelyet évekkel ezelőtt egy alkalommal el is loptak.

– Ez a kiállítás a MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum együttműködésében született meg – mondta dr. Hammerstein Judit, aki szerint ez egy jó alkalom arra, hogy ez az együttműködés hosszútávon is gyümölcsöző legyen.

Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is részt vett az eseményen, aki köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítás anyagában szereplő festmények tükrözik a tavaszt, a megújulást és az újjászületést. Kiemelte továbbá, hogy a munkatársak rendkívül odaadó és mély szakmai tudásának köszönhetően újultak meg a kastélymúzeum terei és egy olyan közösségi hellyé vált, amely identitást ad a helyi közösségnek. Végül kitért arra is, hogy szerinte annak a népnek, amelynek erősek a gyökerei és erős az identitása, annak van jelene és lesz jövője is.

Évszakonként változik a kiállítás anyaga

Az esemény végén dr. Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója és egyben a tárlat kurátora mutatta be a Tavaszi ébredés című tárlatot.

– A kiállítás középpontjában Szinyei Merse Pál: Virágzó Almafák című képe látható. E köré olyan műalkotásokat választottunk a salgótarjáni múzeum gyűjteményéből, amelyek a Mihályfi Ernő gyűjteményből származnak – mondta dr. Shah Gabriella. Hozzáfűzte: a témához kapcsolódóan válogattak a neves festőművészek korai alkotásaiból, így egyebek mellett Kmetty János, Rippl Rónai József, vagy Gulácsy Lajos tájképei is láthatók a kastély dísztermében.

A tárlat kurátora ismertette továbbá, hogy ezt a kiállítást úgy állították össze, hogy az valóban a tavaszról szóljon, és ha az érdeklődők körbejárják a teret, akkor érezzék a feltöltődést. Végül pedig reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két múzeum együttműködése a jövőben is folytatódik.

A harminc műtárgyból álló Tavaszi ébredés című kiállítás az év végéig látogatható az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban, azonban az évszakoknak megfelelően cserélik majd a festményeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában