Tervek

2024.03.07. 10:46

126 millió forintos támogatásból korszerűsítik az épületegyüttest Szandán

Szandán hamarosan befejeződik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusznak köszönhetően, a több mint 126 millió forintból megvalósuló, az önkormányzat épületének is otthont adó falu- és a kultúrház energetikai korszerűsítése.

Lászlók Judit

Hamarosan befejeződik az önkormányzat épületének is otthont adó falu- és a kultúrház energetikai korszerűsítése

Forrás: Beküldött fotó

Így az önkormányzat ez évi legfontosabb feladata lesz, hogy az épületegyüttest közösségépítés céljából programokkal és rendezvényekkel töltse meg. Emellett az óvoda felújítását, az utak korszerűsítését és egy játszótér kialakítását tűzték ki célul erre az esztendőre.

Pályázati forrásból újul meg a település közösségi tere

Tóth Tamás László, Szanda polgármestere az idei tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban elnyert 26 millió forintos pályázati forrásból az év elején már megvalósult a Hősök terén egy buszmegálló létrehozása, valamint a hozzá csatlakozó út- és járdaszakasz is szilárd burkolatot kapott.

Kiemelte továbbá: emellett jelenleg is zajlik az önkormányzat épületének is otthont adó falu- és a kultúrház energetikai korszerűsítése. A beruházás a TOP Plusz programban elnyert több mint 126 millió forintból valósul meg, ami a település történeteben az eddigi legnagyobb támogatás volt. A munkálatok várhatóan tavaszra befejeződnek, így az ünnepélyes átadást követően közösségépítés céljából különböző programokat és rendezvényeket szeretnének majd tartani az épületegyüttesben.

Játszóteret hoznának létre és az óvodát is korszerűsítenék

– A település még nem rendelkezik játszótérrel, ezért pályázatot nyújtottunk be annak kialakításra – mondta a polgármester. Hozzátette: – Nagy örömünkre folyamatosan növekszik a gyermeklétszám a községben, valamint sok csemete érkezik hétvégente a településre. Ezért úgy gondoljuk, hogy a fiatalok helyben maradásának záloga lehet a játszótér. Emiatt az önkormányzat azt tervezi, hogy az egyik üresen álló ingatlanán szabadidőparkot alakít ki. A fejlesztés első ütemében itt szeretnénk majd létrehozni a játszóteret, a jövőben pedig egy szabadtéri fitneszparkot is. A pályázat elbírálása jelenleg is folyamatban van.

A polgármester beszélt továbbá arról is, hogy a növekvő gyermeklétszám miatt fontos lenne az óvoda épületének a teljes körű felújítása, amelyre szintén pályázatot nyújtottak be. Kiemelten fontos még az utak és a járdák felújítása, valamint a belvíz elvezetése is a településen. Mint mondta: Szandaváralján három rossz állapotú utca is található, ami korszerűsítésre vár, illetve Szandán egy híd felújítása lenne még aktuális a mezőgazdasági gépek biztonságos közlekedése érdekében.

Hosszútávon kiemelten fontos cél a szennyvízhálózat kiépítése

– Sajnos a településen nincs kiépítve a szennyvízhálózat, ami több szempontból is fontos lenne. Egyrészt környezetvédelmi okokból, másfelől pedig ennek a hiánya gátolja az érdeklődő befektetőkkel való együttműködések létrehozását, ami nagyban elősegíthetné a község fejlődését. Ezért hosszútávon mindenképpen az a cél, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon – mondta Tóth Tamás László, aki bízik benne, hogy a jövőben is sikerül majd megtartaniuk a jelenlegi lendületet, a fejlődési irányt, és tovább vinni azokat a fejlesztéseket, amelyek eddig még elmaradtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában