Állatvédelem

2024.02.20. 20:25

Weöres Sándor ihlette a balassagyarmati kutyamenhely nevét (fotók)

Balassagyarmat önkormányzata a barnamezős területek rehabilitációját célzó projekten belül alakította ki a Harap utca 3. szám alatt a kutyamenhelyként is üzemelő gyepmesteri telepet, amelyet a San Lazaro Állatvédő Alapítvány január óta működtet. A létesítmény nevét ünnepélyes keretek között fedték fel kedden délután.

Lászlók Judit

A hűséges négylábúak farkukat csóválva fogadták a látogatókat

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A kutyamenhely névadó ünnepségét a Kiss Árpád Általános Iskola diákjainak műsora nyitotta meg, majd Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere mondott köszöntőt. 

– Nagyon régi álma volt a menhely megvalósítása Balassagyarmat önkormányzatának és Nyugat-Nógrád állatvédőinek. 2016-ban az alapítvánnyal közösen gondolkodtunk azon, hogyan lehetne egy pályázatba beletenni egy kutyamenhely létesítését, hiszen Nógrád vármegyében mindössze egy kutyamenhely működik. Nyugat-Nógrádban az első menhelyet sikerült beindítani – mondta Csach Gábor. 

Hozzátette: – Sikerült az országban egyedüliként Balassagyarmat önkormányzatának uniós pályázaton keresztül egy ebrendészeti telepet létesítenie, ahol nem szabad elaltatni a kutyákat, hanem gazdát kell találni számukra. 

A polgármester a beszédében kiemelte, hogy a létesítményt egy korábban névtelen utcában valósították meg. Azonban tavaly volt Weöres Sándor születésének a 100. évfordulója, amely előtt a képviselő-testület úgy tisztelgett, hogy a Kutya-tár című verse alapján elnevezte az utat Harap utcának. 

Ezután sikerült elérniük, hogy a kutyamenhely végül a Harap utca 3. alatt valósuljon meg.

 Hangsúlyozta, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány az önkormányzat pályázatán elnyerte a beruházás által létrejött infrastruktúra működtetését és januárban meg is kezdődhetett a munka. 

Weöres Sándor ihlette a kutyamenhely nevét 

Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, az önkormányzat és a San Lazaro Állatvédő Alapítvány is sokat tett azért, hogy a beruházás megvalósuljon. Hangsúlyozta, felelősséggel tartozunk a háziállatainkért. A beruházás lehetőséget ad arra, hogy az elhagyatott állatokról a San Lazaro Állatvédő Alapítvány a lehető legjobb módon gondoskodjon, ehhez pedig a sok segítő mellett ugyanolyan elhivatottságot és elszántságot kívánt az alapítványnak, mint amit évek óta folytatnak.

Dóbiás Zalán esperes-plébános megáldotta a kutyamenhelyet, majd a szervezet tagjai leleplezték a létesítmény nevét, mely nem más lett, mint a San Lazaro Kutyatár. Végül a résztvevők átadták az adományaikat a kutyamenhely számára.

Várják az önkénteseket és az örökbefogadókat
A helyszínen Dallos Szilvia, az alapítvány tagja portálunknak elmondta: jelenleg 77 kutyáról gondoskodnak a menhelyen, akiket a városból és a térségből mentettek meg. Az állatvédő hangsúlyozta, örömmel fogadják az önkéntesek segítségét, továbbá a leendő örökbefogadókat is. 

 

Mintegy 650 millió forintból valósították meg a beruházást

Balassagyarmat önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Programban nyert el 649,8 millió forint támogatást. A projekt keretében a város két barnamezős területének rehabilitációja történt meg. A Vízy Zsigmond utcában a volt ÁFOR telep helyén egy több mint fél hektár nagyságú KRESZ-park létesült. Emellett az Aradi utca felújítására és a Vízy Zsigmond utcáig történő kiépítése is megtörtént. A Szügyi úton a Városüzemeltetési Kft. új telephelye melletti ingatlanon a GAMESZ számára új iroda, gépszín és műhely jött létre, valamint menhelyként is üzemelő gyepmesteri telepet is sikerült kialakítani. A projekt keretében összesen több mint 1200 négyzetméter nagyságú új létesítmény épült, köztük a 62 kutya elhelyezését biztosító 4 kennelsor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában