Nool.hu videó

2024.02.06. 20:10

Ünnepélyes keretek között adták át az új Czinka Panna Tanodát Szalmatercsen (fotók, videó)

Egy igazán különleges kezdeményezés előtt nyíltak meg a kapuk Szalmatercsen, hiszen egy új oktatási intézményt adtak át kedden délután a településen. A jó hangulatú rendezvényen számos érdeklődő, szülő és diák vett részt, megcsodálva a Czinka Panna Tanodát, annak képességfejlesztő berendezéseit, eszközeit és játékait.

Sipos Nina Vivien

Egy igazán különleges kezdeményezés előtt nyíltak meg a kapuk Szalmatercsen

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Hivatalosan is átvágták a szalagot az elkészült, új Czinka Panna Tanoda előtt, amelyet kedden délután adtak át Szalmatercsen. Mindezt megelőzte egy nyitóesemény, ugyanis betekintést nyerhettek a program iránt érdeklődők, a kivitelezők és a vezetőség tagjai a tanoda diákjainak oktatási intézményébe, a Karancssági I. István Általános Iskolába.

Ezt követően a vendégek a szalmatercsi közösségi házban gyűltek össze szép számban, hogy a nagyteremben meghallgassák a nyitóbeszédeket.

A rendezvényen elhangzott, hogy rendkívül fontos szerepet játszik a tanoda programban a segítségnyújtás a hátrányos helyzetű gyermekek számára, illetve az is, hogy megkapják a fejlődésük érdekében szükséges megfelelő oktatást, tehetséggondozást, képességfejlesztést. Ezek az intézmények kiemelten a roma tanulókat támogatják, amelyek az iskolai sikeresség elősegítése érdekében jöttek létre. A projekt legfőbb szempontjai közé tartozik az érdekképviselet, a kapcsolattartás, az esélyegyenlőség, a partnerség, az együttműködés, az érdekvédelem, a nevelés, az integrálódás, az ifjúságsegítés, illetve a nemzetköziség.

A megnyitón jelen volt Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület vezetője, Berki Gabriella, a szalmatercsi tanoda szakmai vezetője és a Karancssági I. István Általános Iskola igazgatója, Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Szentes Dezső Szalmatercs polgármestere, valamint Oláh Gergő énekes, a Czinka Panna Tanoda nagykövete is.

A beszédekben számos fontos információ hangzott el

– A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesületnek nem ez az első tanodája. Rengeteg szakmai tapasztalattal rendelkeznek a munkatársak, felkészült szakemberek dolgoznak köreinkben, és én biztos vagyok abban, hogy ezen a településen is egy remek, jól funkcionáló intézmény fog működni – fogalmazott Radomszki Lászlóné, hozzátéve: – Ez az intézmény a hátrányos helyzetű gyerekekért jött létre, hogy számukra is megteremtsük az esélyt a fejlődésre, a képességeik, a tehetségük kibontakoztatására.

Radomszki Lászlóné kifejtette továbbá, hogy a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkársága a tavalyi évben pályázatokat hirdetett meg a tanodák finanszírozására, és országosan 200 darab kérelmet tudtak sikeresen elbírálni, így január 1-től 200 intézményt tudtak és fognak is még létrehozni Magyarországon. Összesen hárommilliárd forintnyi támogatás jut egy évre az intézményekre.

Szeretnének boldog, mosolygós gyerekeket nevelni

Mindezek után a szalagot Szentes Dezső, Oláh Gergő, Radomszki Lászlóné, Sztojka Attila, Jakus László, Berki Gabriella, valamint két tanodás diák vágta át ünnepélyes keretek között, nagy ujjongást váltva ki a gyerekek között.

– Meggyőződésem, hogy egy év múlva egy olyan közösség fog itt állni, akikre méltán büszkék lehetünk. Szeretnénk boldog, mosolygós gyerekeket nevelni a tanodában, és remélhetőleg ez a cél teljesülni is fog most már – mondta Berki Gabriella, a karancssági általános iskola igazgatója.

A program alatt és azt követően körbe lehetett járni a tanodát, valamint betekintést nyerhettek a résztvevők annak működésébe, foglalkozásaiba is. A rendezvény befejezéseként Oláh Gergő, a szalmatercsi Czinka Panna Tanoda nagykövete Törj ki a csendből! című motivációs, énekes műsorával szórakoztatta a gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában