Programajánló

2024.02.09. 19:26

Tombol a farsang Nógrádban: mulatságok hada színesíti a hétvégét

Ezen a hétvégén is átjárja szűkebb hazánkat a farsangi hangulat. Több településen jelmezes felvonulást tartanak, a szécsényi Nosztalgia Múzeum farsangi délutánnal ünnepli a „születésnapját”, illetve Rétságon hujákolók és gólyalábasok segítségével zajlik majd a vigasság. Mohorán Gáspár Zsolti az első hagyományőrző nap disznóvágásán segédkezik, míg Somoskőújfaluba megérkezik majd a Krepuska Emlékexpressz.

Veres Edina

Begördül a Krepuska Emlékexpressz Somoskőújfaluba

Egy különleges szerelvény robog be a somoskőújfalui vasútállomásra február 10-én, szombaton. Mint arról már portálunk is beszámolt: a vonat dr. Krepuska Géza orvosprofesszor emléke előtt tisztelegve, valamint Somoskőújfalu és Somoskő hazatérésének centenáriuma alkalmából érkezik a településre szombaton 10 óra 15 perckor. Az önkormányzat a lakosokat 10 órára várja a vasútállomásra azért, hogy minél többen fogadhassák közösen a Krepuska Emlékexpresszel érkezőket.

Mulatsággal ünneplik a szécsényi Nosztalgia Múzeum kerek évfordulóját

Vidám farsangi délutánnal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a szécsényi Nosztalgia Múzeum. Mint azt a Nool.hu is megírta: február 10-én, szombaton 15 és 18 óra között az intézmény látogatói megtekinthetik a megújult kiállítást, játékokat próbálhatnak ki a nosztalgia jegyében, de a programok között szerepel még a télboszorka elégetése is.

Hangos vigassággal farsangolhatnak a rétságiak

Kereplő farsangon mulathatnak az érdeklődők Rétságon február 10-én, szombaton. A Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Rétság nevű Facebook-oldal tájékoztatása szerint a felvonulók 13 óra 45 perctől gyülekeznek majd a város Mol benzinkútjánál, ahonnan negyed órával később a vidám farsangi kavalkád nekivág a helyi művelődési központig vezető útvonalnak. A helyi nagyparkolóban a Hórihorgas Hujákolók és a Gólyalábas Társulat közreműködésével farsangi vigasság csempész jó hangulatot az egybegyűltek szívébe. Ezután a központ aulájában 15 órától a megjelentekre táncos műsor és táncház vár, amelyhez a Folt Zenekar biztosítja majd a muzsikát.

Gáspár Zsolti segédkezik az első mohorai hagyományőrző nap disznóvágásánál

Első alkalommal szervez a Mohorai Népdalkör Egyesület hagyományőrző napot február 10-én, szombaton a település sportcsarnokában, illetve annak környékén. Mint arról portálunk beszámolt: a programot reggel 7 órakor disznóvágás indítja, amely során Gáspár Zsolti is segédkezni fog. Emellett a rendezvényt a délelőtt során főzőverseny, kiállításmegnyitó, kézműveskedés és gyermekműsor is színesíti. A délben elhangzó megnyitót az ebéd követi, azt követően pedig például a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság művészeinek fellépése, vagy épp a hagyományőrző műsorok sora alapozza majd meg a jó hangulatot. A kora esti órákban a Groovehouse kedveskedik koncerttel a közönségnek, akik a Nógrádi Operett Társulat előadását is meghallgathatják. Az első mohorai hagyományőrző napot a 19 órakor kezdődő össznépi táncház zárja majd.

Több települést is jelmezbe bújnak a farsangolók

Több településen farsangi mulatsággal ünneplik a tél végének közeledtét a hétvégén. Erdőkürtön február 10-én, szombaton 16 órakor kezdődik a jó hangulatú program a Mikszáth Kálmán Közösségi Színtér és Könyvtár nagytermében. Az esemény során egyebek mellett meglepetés produkció, jelmezes felvonulás, a játékmesterekkel való játék, illetve a 20 óráig tartó tinidiszkó kínál kikapcsolódási lehetőséget a résztvevőknek.

Szintén szombaton Nógrádsipeken télűző farsangi felvonulást és főzőversenyt szerveznek a polgármesteri hivatal előtti téren. A főzőverseny 10 órakor kezdődik el, majd a nap 12 óra 30 perckor a jelmezes felvonulással, az óvodások műsorával, kiszebáb égetéssel és körtánccal folytatódik. A rendezvény 16 órakor az eredményhirdetéssel és a díjak átadásával ér véget. 

Erdőtarcsán vasárnap, azaz február 11-én a faluházban gyűlhet össze a falu apraja-nagyja. Az esemény 14 óra 30 perckor rajtol el, a programot jelmezverseny, a Fantázia Pont farsangi műsora, tombolahúzás, illetve sok játék, zene és tánc is színesíti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában