Tárlat

2024.02.18. 11:25

Tizenkét művész alkotását tekinthették meg a tábor zárókiállításán Szécsényben

A Sárkány-Völgyi Alkotótábor az Egységben sorozatának harmadik, Múltunk-Jelenünk-Jövőnk című zárókiállítását tartották meg péntek délután a szécsényi Művelődési Központ Szabó István Galériájában. A tárlaton 12 képzőművész alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

Lászlók Judit

A tárlaton 12 képzőművész alkotásait tekinthették meg az érdeklődők

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

Az eseményen Stayer László, Szécsény polgármestere mondott köszöntőt, amelyben kiemelte: szinte mindenki őriz kedves emlékeket a gyermekkorából egy-egy táborról, amelyek olyan maradandó élményt tudtak nyújtani, hogy a mai napig emlegetik őket. Mint mondta: csak hálásak lehetünk, ha valaki áldozatot hoz azért, hogy egy ilyen tábort megszervezzen és egy közösségnek lehetőséget biztosítson az együttgondolkodásra, az inspirációra, amiből aztán ilyen fantasztikus dolgok születnek, mint amilyen ez a kiállítás is.

Ezt követően Bakos Ferenc, Madách-díjas képzőművész nyitotta meg a kiállítást. Beszédében kiemelte: Bara Mária Rikus és Sali István immár harmadik alkalommal hívták meg az alkotótábor résztvevőit a saját otthonukba, ahol azt a sokféle színt és arcot meg tudták osztani egymással, amit képviselnek. Ugyanis szerinte egy művésztelepnek az a feladata, hogy a résztvevők reflektáljanak egymásra és tanuljanak egymástól azért, hogy még többek legyenek. Hangsúlyozta továbbá: Bara Mária Rikus az alkotótábort a múltunk, a jelenünk és a jövőnk, a hagyomány kötelez hívószóval hirdette meg számukra. Majd rátért a kiállításon résztvevő alkotásokra is.

Az élményekből gyúrják össze a saját valóságukat

– Ha a képeket megtekintjük, akkor kétféle nagyon eltérő megközelítést lehet észrevenni. Az egyik, amibe én is a tartozom, hogy számomra nagyon fontos a látvány. Engem annyira elvarázsol, ha megpillantok egy szép tájat vagy egy szép részletét ennek a világnak, hogy meg is köt és nem tudok attól elszakadni. Mindig érzem magamban, hogy abból kell kiindulnom és abból születnek meg a képeim – mondta Bakos Ferenc, aki szerint ez a közvetlen reflektáló művészeti attitűd jellemző rajta kívül Tuska Csabára, Csomor Imrére és Orbán György Jánosra is, ugyanis rájuk hat a legközvetlenebbül a valóság. Mint mondta: a többi alkotóra szintén ugyanígy hat minden élmény, de ők elraktározzák magukban és ezekből az élményekből gyúrják össze a saját valóságukat.

Ezután a tárlaton részvevő alkotókat – Ghyczy György, ’57 Palásti Erzsébet, Kun Péter, Bakos Ferenc, Bakos Tamara, Losonczy Ildikó, Tuska Csaba, Csomor Imre, Orbán György János, Király Mandi, Handó Péter, Gedeon Hajnalka – és alkotásaikat külön-külön is elemezte a résztvevők számára.

Szakrálissá tudnak alakítani emberi közösségeket 

Végül Bara Mária Rikus, a Sárkány-Völgyi Alkotótábor szervezője szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte: az Egység sorozatuk a kevésbé ismert Hamvas Béla író gondolatai mentén született meg. Az első tárlatuk pedig a Scientia Sacra volt. Beszédében kifejtette: úgy véli, hogy szakrálissá tudnak alakítani emberi közösségeket, azok együttléteit az alkotásban, a beszélgetésben vagy éppen az egymás segítésében. Zárásként pedig hangsúlyozta: az Egység sorozatot a jövőben is szeretnék majd folytatni.

A megnyitón közreműködött a Demus Santel Sára, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Telephelyének a növendéke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában