Hivatás

2024.02.27. 19:58

Rangos díjjal ismerték el a három nógrádi település védőnőjének áldozatos munkáját

Perczéné Mócsány Gyöngyi Rimóc, Hollókő és Nagylóc védőnője érdemelte ki idén vármegyénkben egyedüliként a Steller Mária-díjat, kiemelkedő szakmai munkája, a gyermekes családok támogatásában nyújtott segítsége és elhivatottsága elismeréseként. Pályafutásáról, a védőnői hivatás nehézségeiről és az elismerésről is kérdeztük.

Lukács Zsófia

Perczéné Mócsány Gyöngyi vármegyénkben egyedüliként érdemelte ki idén a Steller Mária-díjat

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A védőnői szolgálat kimondottan fontos egy várandós hölgy gondozása, majd a kisgyermek fejlődése során. Miért döntött ezen hivatás mellett?

1993-ban végeztem a miskolci főiskolán védőnőként. Először Balassagyarmaton helyezkedtem el, mint iskolavédőnő, több közép- és általános iskolában is tevékenykedtem. 2003-ban kezdtem el Rimócon dolgozni, és a mai napig is itt végzem el a feladatokat, itt élek. Ö évig helyettesítettem Szécsényben, és most negyedik esztendeje Nagylócot és Hollókőt is ellátom. Mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni, a velük való törődés és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységek vonzottak, illetve az, hogy a segítő fél szerepét betöltsem. Gimnáziumban a biológia- és a kémia tantárgyak álltak hozzám közel, viszont azt tudtam, hogy tanárként nem szeretnék dolgozni, ekkora döntöttem a védőnői hivatás mellett.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie nap mint nap védőnőként? Vannak-e olyan anyukák, akinek nehezebben megy ezen szerepbe való belehelyezkedés?

Számomra a védőnői hivatás az, amit szívvel-lélekkel, energiát és időt nem kímélve, alázattal végzek. Vannak nehéz pillanatok és sok plusz feladat, ilyen például az adminisztráció is. Ez egy fontos része ennek a hivatásnak, hogy minden dokumentálva legyen a gyermekekről. Ez nagyon sok energiámat és időt felemészt. A másik nehézség, hogy vannak olyan gondozottak, akik több ellátást, nagyobb odafigyelést igényelnek. Egyre több a felelőtlen gyermekvállalás, ami megnehezíti a mi munkánkat, több pszichés támogatást is igényel. Ezért kell sok esetben küzdenünk, imádkoznunk is, hogy a csemeték körülményei javuljanak, és az irányításunk alatt fejlődhessenek. Sok a 18 év alatti anyuka, ahol nem várhatunk el olyan nevelési elveket, mint egy átlag családtól. Sokszor az alap iskolázottság is hiányzik, így rengeteg támogatásra szorulnak, ez nagy kihívás.

Mit él meg sikerként a három település védőnőjeként?

Sikerként azt könyvelném el, hogy az oltások, a státuszvizsgálatok nem maradnak el a nehéz körülmények ellenére sem. Örömmel tölt el, amikor elfogad a család, és együtt tudunk működni a gyerekek fejlődése, egészsége érdekében. Olykor nehéz megértetni magam, de mindig elfogadják és belátják, hogy mi a jó csemete számára, így kialakul egy bizalmi kapcsolat.

Kiemelkedő szakmai munkájáért, a gyermekes családok támogatásában nyújtott segítségéért és elhivatottsága elismeréseként Steller Mária-díjat vehetett át, Nógrádban egyedüliként a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által rendezett konferencián. Hogyan élte ezt meg?

– Nagyon pozitívan érintett, hogy ezt az elismerést egyedül én kaptam meg a megyéből. Úgy gondolom, hogy a mi területünkön maximálisan odateszik magukat a védőnők és a legjobb tudásuk szerint dolgoznak, nekik is járna az elismerés. Ezért is hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy rám esett a választás. Rimócon nagyon sok a hátrányos helyzetű gyermek, a védőnői munka mellett a Családbarát Magyarország programjában a korai fejlesztésben is részt veszek. 44 kisgyermeket vizsgáltunk, fejlesztőpedagógus foglalkozik velük és figyelemmel kísérjük a fejlődésüket. Felzárkózó településként együttműködünk a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival is. Ezek plusz feladatokat jelentenek az alapellátás mellett. Minden esetben igyekszem alkalmazkodni és tiszteletben tartani a szülők álláspontját, próbálok elfogadó maradni, de mégis szakemberként jelen lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában