Statisztika

2024.02.26. 07:29

Országosan csökkent, Nógrádban azonban nőtt a közúti balesetek száma tavaly

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a honlapján tette közzé a közelmúltban azt az összegző elemzést, amely a 2023-ban történt közúti közlekedési balesetek számát mutatja országos szinten, valamint vármegyékre lebontva.

Sipos Nina Vivien

Elképesztő számokat mutat a KSH statisztikája: a 2023-as esztendő első, második és harmadik negyedévében történt közúti közlekedési balesetek adatait tették közzé a napokban. Az országban több mint tízezer balesetet regisztráltak be, amely a 2022-es, azonos időszaki adatokat tekintve 4,1 százalékkal csökkent.

A vármegyék döntő többségében kevesebb lett a balesetek száma, ez a látványos visszaesés pedig Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyékben volt a legjelentősebb, míg Nógrád vármegyében tizenhárom százalékkal több baleset történt. Redukálódott az ittas állapotban okozott szerencsétlenségek száma. A csökkenő balesetek összefüggésében az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal kevesebben, összesen 14 ezer 217-en sérültek meg.

„A balesetek 2,8 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százaléka pedig könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Tolna vármegyében volt a legmagasabb, a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejér vármegyében. Az összes baleset nagy részét személygépkocsival okozták, a kerék- és a motorkerékpárok részesedése 11, illetve 4,5 százalék volt, a kerékpárral okozott balesetek aránya megfigyelhetően Békés vármegyében volt a legnagyobb” – olvasható a KSH hivatalos oldalán.

Az adatelemzésben Budapest, Veszprém, Vas, Heves, és Zala vármegye után a hatodik helyen áll Nógrád a balesetek számai alapján. Vármegyénk közútjain a 2023-as esztendő első, második és harmadik negyedévében 231 közlekedési balesetet regisztráltak, amelyek során 309 ember sérült meg. A balesetek száma 13, a sérülteké 9,6 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában.

A közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma nyolc főre, a súlyosan sérülté negyvenhétre, a könnyebben sérülteké pedig kétszázötvenhétre emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal a honlapján kitért arra is, hogy a balesetek túlnyomó része a járművezetők hibájából következett be, jellemzően az elsőbbség meg nem adása, illetve a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában