Egészségügy

2024.02.14. 13:52

Már a salgótarjáni kórházban is fejhűtővel mentik meg a daganatos betegek haját

Két hete érkezett és néhány beteg már ki is próbálhatta a salgótarjáni onkológiai központ új, fejhűtő készülékét. Annak használata nem túl kellemes, olyan, mintha egy hegyi patak vizébe áztatnánk a fejünket, azonban a betegek több mint felénél megelőzhető a kopaszodás, ami bizonyos kemoterápiás kezelések mellékhatásaként jelentkezik.

Gulyás Edina

Onkológiai kezeléssel segítenek a betegeknek

Forrás: Beküldött

– A kemoterápiás kezelések okozta hajhullást lehet csökkenteni azzal a készülékkel, amit közel két hete kapott a salgótarjáni kórház onkológiai centruma – tájékoztatta portálunkat dr. Landherr László Phd., az onkológiai centrum szakmai vezetője. – Egyes betegek ugyanis legtöbbször azért nem egyeznek bele a kezelésbe, mert félnek a hajhullástól.

Mint mondta, a kemoterápiás készítmények nagy része nem tud különbséget tenni a gyorsan szaporodó daganatsejtek és a szintén gyorsan szaporodó normál sejtek között. A hajhagymákban lévő sejtek is ilyenek, ezek 80-90 százaléka mindig éppen szaporodási ciklusban van, hiszen a hajunk folyamatosan nő. 

Így, ha a kemoterápiás készítmény eljut a hajhagymákhoz, ott is elpusztítja ezeket a sejteket, ezért különböző mértékben ugyan, de megkopaszodnak a betegek. Ez egy átmeneti állapot és az esetek 98 százalékában a haj visszanő a kezelést követően.

A készülék jelentős esélyt ad a haj megmentésére

– A fejhűtő készülék alapelve, hogy egy speciális hűtősapkával 18 Celsius-fokra hűti a fejbőrt, a hajszálerek összehúzódnak, így kevesebb kemoterápiás készítmény jut el a hajhagymákhoz. Azonban ez az eszköz sem tudja tökéletesen megvédeni a beteget a hajhullástól – hangsúlyozta a szakember. – Nagyjából ötven százalék esély van arra, hogy a haj legalább fele, vagy annál több is megmarad. Így a betegek egyharmadánál nem lesz észrevehető a haj ritkulása, 30 százalékuknál megritkul egy kicsit, 30-40 százalékuknak azonban ugyanúgy kihullik, mint a hűtősapka használata nélkül. A készülék jelentős esélyt jelent a haj megmentésére.

A professzor arról is beszámolt: maga a fejhűtés nem kellemes, mert a sapkában keringő folyadék mínusz 4 fokos, így abban a betegek úgy érezhetik, mintha egy hegyi patakban áztatnák a fejüket. Ez a jelentős hideg-élmény fejfájást is okozhat. A hűtést már a kemoterápiás infúzió indítása előtt körülbelül fél órával el kell kezdeni, a kezelés időtartama alatt fent kell tartani, majd azt követően további 30-60 percig is viselni kell a páciensnek az eszközt.

– Az országban már sok helyen megtalálható ez a készülék, de még nem minden kemoterápiával foglalkozó onkológiai részleg rendelkezik azzal. Előző munkahelyemen, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban már használtunk ilyen eszközt és nagyon jó tapasztalataink voltak vele – hangsúlyozta dr. Landherr László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában