Természetjárás

2024.02.19. 12:48

Népszerű túraútvonal szűnt meg a Mátrában

A turistaútvonal megszűnésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hívta fel a természetbarátok figyelmét, érdemes tájékozódni a nógrádiaknak is mielőtt útra kelnek.

Gulyás Edina

A szakemberek közös egyeztetéssel és együttműködéssel döntöttek a túraútvonal megszüntetéséről

Forrás: BNPI

Áthelyezték a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezető sárga + jelzésű turistaútvonalat – erről honlapján tájékoztatta a kirándulókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Hozzátették: azért volt szükség erre a lépésre, mert a természetes folyamatok – széldöntések, száraz fák kidőlése – következtében a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne

Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők. A természet védelméről szóló törvény szerint ugyanis az erdőrezervátumok a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak.

Hozzátették: a turistajelzés megszüntetéséről, illetve az útvonal áthelyezéséről a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közös egyeztetéssel és együttműködéssel döntöttek. Arról, hogy ezentúl merre lehet folytatni a túrát az igazgatóság honlapján közzétett, térképekkel kiegészített tájékoztatóból értesülhetnek a nógrádi természetjárók is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában