Támogatás

2024.02.03. 15:35

Mellkaskompressziós eszközzel bővült a berceli mentőállomás, összefogtak a megvásárlására

Lucas 3 nevű mellkaskompressziós eszközt adtak át pénteken a berceli mentőállomáson. A 6,6 millió forint értékű életmentőeszköz beszerzéséhez a forrást az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Palóc Mentőalapítvány együttesen finanszírozta. Utóbbi a ráeső részt az OTP Bank Budapesti régiójának és a Berceli önkormányzat a támogatásával biztosította.

Lászlók Judit

A Lucas 3 nevű mellkaskompressziós eszköz bemutatása egy bábun. Hazánkban már több mentőállomást elláttak ilyennel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Illusztráció / MW

Az eseményen Méhes András, a Palóc Mentőalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Lucas 3 mentéstechnikai eszköz beszerzéséhez a forrást az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Palóc Mentőalapítvány együttesen finanszírozta. 

– A Palóc Mentőalapítvány a ráeső részt két adományozó segítségével, az OTP Bank Budapesti régiójának és a Berceli önkormányzatnak a támogatásával tudta biztosítani – hangsúlyozta Méhes András. – A Palóc Mentőalapítvány az elmúlt három évben három ilyen eszköz beszerzéséhez tudott hozzájárulni. A mostanit megelőzően tavaly a salgótarjáni második esetkocsiba sikerült beszereznünk a Lucas 3-t, illetve 2021 decemberében a pásztói mentőállomás kapott még ilyet. Mindennek köszönhetően Nógrád vármegyében most már minden esetkocsi fel van szerelve ezzel a mentéstechnikai eszközzel. 

Emberéleteket menthetnek az új eszközzel

Méhes András beszédében végül köszönetet mondott a támogatásért és kiemelte, az alapítvány a jövőben is szívesen fogadja az adományozókat és a támogatásokat. Ezt követően Sneider Máté, a Berceli Mentőállomás vezetője ismertette a készüléket. Mint mondta, a Lucas 3 egy olyan mentéstechnikai eszköz, mely a mellkas mechanikus összenyomásával a szív pumpafunkcióját tudja átmenetileg pótolni, és ezáltal ideiglenesen fenntartja a vérkeringést a szívmegállás állapotában lévő betegeknél. Hangsúlyozta, az eszköz időt, energiát, és nem utolsó sorban életet ment. 

A berceli készülék átadása
Fotó: Beküldött fotó

– A mentőszolgálatnál napi rendszerességgel végzünk újraélesztést, melynek hatékonyságát ez az eszköz jelentősen javíthatja. Egyrészt folyamatosan, megszakítás nélkül a megfelelő frekvenciával képes a mellkasnyomásokat végezni. Másrészt embert szabadít fel, így egyszerre több beavatkozás is végezhető párhuzamosan. Mindezeken túl, lehetőség nyílik a kórházba történő szállítás alatt is, a haladó mentőautóban a folyamatos emelt szintű újraélesztés végzésére így megnő a betegek túlélési esélye – mondta Sneider Máté. 

Batta Tibor, Bercel polgármestere pedig arról beszélt, hogy az eszköz vásárlásához az önkormányzat egymillió forinttal járult hozzá, és örömmel nyújtottak segítséget az életmentőeszköz beszerzéséhez. 

Az eseményen jelen volt még Galovics Gábor, az OTP Bank Budapesti régiójának operatív vezetője, dr. Kádár Balázs az Országos Mentőszolgálat Észak- Magyarországi Régió Mentőszervezetének igazgatója, valamint Pifka Zsolt, Nógrád vármegye vezető mentőtisztje. Az eszköz átadását követően a jelenlévőknek bemutatták az eszköz használatát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában