Jegyzet

2024.02.09. 12:33

Japán csoda

Sokakat vonz az ország - Sipos Nina Vivien gondolatai a témában.

Sipos Nina Vivien

Mindig is vonzott és érdekelt a felkelő nap országa, annak kultúrája, szokásai, hagyományai, történelme, anyanyelve, földrajza, és gasztronómiája, de ezeken túl is megannyi megismerésre váró "arca" van még Japánnak. Évek óta kutatom már a Kelet-Ázsiai szigetországot, mely nem csupán a technológia és a gazdaság szintjén szárnyal – szinte fényévekkel előzi meg a többi nagy hatalmat a világban –, hanem természeti kincsekben és értékekben is messzemenőkig gazdagnak számít. Páratlan hitrendszerük, életstílusuk van az ott élőknek. Rengeteg különlegességet tartogat magában ez a nemzet, ezért nem meglepő, hogy a magyarokat is foglalkoztatja Japán. 

Egy honlapon olvastam pár napja, hogy a Disney+ megbízásából készült egy kutatás, amely kimutatta, hogy minden harmadik magyart a Japán kultúra érdekli a leginkább. A felmérés "A sógun" sorozat nézettsége alapján készült, amely James Clavell bestseller regényének a feldolgozása. Döntően a cseresznyefa-virágzás, a szamurájok, az anime világa, a sushi és a harcművészetek jutnak eszünkbe elsőre a felkelő nap országáról. Minden második férfinak a szamurájok ugranak be azonnal, a nők a cseresznyefák mellett javában a különleges ételekkel és a gésákkal, míg a fiatal, 16-29 éves korosztály háromnegyede az anime hazájaként azonosítja Japánt. Kétségtelen, hogy beletartozok ebbe a "minden harmadik embert érdekel Japán" statisztikába, ám az én érdeklődésem messze túl tesz az előbb felsorolt területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában