KRESZ

2024.02.20. 10:52

Így kerülheted el gyalogosként a baleseteket Nógrád útjain

A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak Nógrád-szerte. Közúti balesetben érintettségük esetén szinte minden esetben személyi sérülés történik, ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk rájuk.

Nool.hu

A gyalogos balesetek megelőzésében nem csupán a járművezetőknek, hanem a gyalogosoknak is fontos szerepük van, így nekik is tisztában kell lenniük azzal, hogy rájuk is vonatkoznak bizonyos KRESZ szabályok, amelyeket a biztonságos közlekedés érdekében be kell tartaniuk.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád-Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemelte: – A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át! Ha a gyalogosok forgalmát fényjelző készülék szabályozza, csak és kizárólag a zöld jelzésnél haladhat át! A villogó zöld jelzésnél az áthaladást már nem lehet megkezdeni, a piros jelzés pedig az áthaladás tilalmát jelzi akkor is, ha nincs járműforgalom.

Mindig körbe kell nézni!

Felhívta a figyelmet arra is, ha nincs a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor mielőtt a gyalogosok az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják-e. 

– Mielőtt lelépnek a járdáról, bizonyosodjanak meg az áthaladás veszélytelenségéről! Mindig nézzenek körül, győződjenek meg arról, hogy a sofőr is észrevette önöket. Tartsanak a járművezetőkkel szemkontaktust, és az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy a jármű vezetője nemcsak akar, de meg is tud állni

 – hangsúlyozta a sajtóreferens, hozzátéve: – Ha bizonytalanok a jármű távolságának, sebességének megítélésében, vagy kedvezőtlenek a látási-, az időjárási- és az útviszonyok, várják meg amíg a sofőr megáll és csak ezt követően kezdjék meg az áthaladást.

A menetiránnyal szemben haladjanak!

Király-Kollár Ramóna felhívta a figyelmet, még akkor se haladjanak át tiltott helyen, illetve tilos jelzésen, ha úgy gondolják, hogy az biztonságos lenne.

– Mindig olyan helyen keljenek át az úttesten, ahol nem takarja önöket fa, oszlop, nagyobb tárgy, vagy álló jármű. Buszmegállóban álló busz mögül, annak takarásából soha ne lépjenek az úttestre, várják meg, amíg az autóbusz elmegy és csak utána kezdjék meg az áthaladást!

 Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!

 Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a baloldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek. Lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott – sorolta a szakember.

Legyenek láthatóak!
A sajtóreferens rávilágított: este, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, szürkületben, esőben a sötét ruházat nehezen észlelhető, ezért lehetőség szerint viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek ruházatukra, táskájukra láthatóságot növelő, fényvisszaverő eszközöket. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljenek láthatósági mellényt (vagy ruházatot), hiszen ez kötelező a gyalogosok számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában