Katasztrófavédelem

2024.02.10. 16:15

Hatékonyan fékezhetik meg a tüzet az új oltólándzsával a nógrádi tűzoltók

Az elektromos járművek tüzeinek oltására jelent meg az E-oltólándzsa, amely már szűkebb hazánkban is rendelkezésére áll a lánglovagoknak.

Nagy Orsolya

Az elektromos járművekhez a tűzoltók eszközeinek is alkalmazkodni kell

Forrás: NVKI | Kapás Márton

Mint arról Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszámolt, az oltólándzsa elemei rozsdamentes acélból készültek, speciálisan megerősített kialakítással és akár 1000 voltos elektromos feszültségig szigetelt kivitelben.

E készülék hatékonysága abban rejlik, hogy egyenesen az elektromos járművek akkupakkjába juttatja az oltóvizet. Használata során a lándzsa hegyét a jármű egyik oldalablakán behelyezve közvetlenül az akkumulátor-egység külsejére kell helyezni, miközben a lándzsahegyen folyamatosan áramlik az oltóvíz. Ehhez pedig az autó megbontására egyáltalán nincs szükség

 – közölte Kapás Márton.

Hogyan használják?

Hozzátette: miközben az egyik tűzoltó egy biztonságos, szigetelt távtartó nyéllel tartja az eszközt, társa néhány jól irányzott kalapácsütéssel átüti az akkumulátor borítólemezét. Miután a fúvókahegy behatolt az akkumulátorba a lándzsán keresztül oltóvíz jut az elektromos egységbe. Ezután percek alatt végbemegy a teljes tűzoltás, amelyhez körülbelül négy-ötszáz liter vízre van szükség.

A szóvivő azt is elárulta, hogy az e-oltólándzsát még tavaly decemberben vette át Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a főigazgatóság székházában.

Nem gyulladt ki elektromos autó

Mint mondta, az elmúlt két évben Nógrád vármegye területén nem gyulladt ki tisztán elektromos üzemű jármű, de a világszerte tapasztalható tendenciáknak megfelelően Magyarországon, azon belül szűkebb hazánkban is egyre gyorsuló ütemben emelkedik az elektromos meghajtású járművek száma. Ez a trend az elektromos autók esetleges meghibásodásából adódó tűzesetek kockázatát is növeli.

Kapás Márton arra is kitért, hogy az elektromos járművek oltása során a legnagyobb problémát az akkumulátorcsomag égése jelenti. Olykor olyan gyorsan terjedő, heves, gyakran robbanásszerű tűz keletkezhet egy elektromos autónál, amely rendkívül nehezen oltható el. A hagyományos módszerrel végzett oltási kísérletek többnyire sikertelenek, ezért a tűzoltók munkáját és eszközeit is megváltoztathatja az elektromos járművek terjedése. Erre a problémára ad hatékony választ az E-oltólándzsák rendszerbe helyezése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában