Hóvirág

2024.02.21. 06:56

Borsos árat fizethetsz, ha elcsábít a hóvirágok szépsége

A kiskertekben kidugták fejüket, a naposabb helyeken talán már el is hullatták szirmaikat a hóvirágok. A tavasz hírnökei egyszerű bájukkal minden tekintetet magukra vonzanak, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egyetlen szál természetvédelmi értéke 10 ezer forint, így nem érdemes csokrot szedni az apró virágokból.

Gulyás Edina

A hóvirágot 2017-ben az év vadvirágának választották Magyarországon

Forrás: Pixabay

A hazánkban őshonos kikeleti hóvirág – latin nevén a Galanthus nivalis – 2005 óta védett növényfaj. A védetté nyilvánításra elsősorban az egyre nagyobb méreteket öltött kereskedelmi célú gyűjtés, illetve ezzel párhuzamosan a növény élőhelyeinek jelentős károsítása, egyes esetekben elpusztítása miatt volt szükség – tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

A kikeleti hóvirág pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint; de az egyedek károsítása, elpusztítása esetében a pénzben kifejezett érték összegének akár háromszorosa is lehet a büntetés mértéke. A törvényi szabályozás nem tesz különbséget a kikeleti hóvirág természetes élőhelyen előforduló és a kertekbe betelepített egyedei között. 

Nógrád vármegyében a kormányhivatal még nem szabott ki természetvédelmi bírságot ilyen ügyben. 

Több ezres egyedszámú állomány is van vármegyénkben

Szűkebb hazánkban a védett élőlényekkel, így a hóvirággal kapcsolatos természetvédelmi őrzési és kezelési feladatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata látja el. Harmos Krisztián, az igazgatóság Nógrád vármegyei tájegységének vezetője arról tájékoztatott, hogy információik szerint a kikeleti hóvirággal kapcsolatos hatósági ügy még nem folyt megyénkben.

 Nógrád megyében egy nagy, több ezres, illetve több kisebb egyedszámú állományát ismerjük. Bár az említett nagy állományát a környéken lakók ismerik, megítélésünk szerint, amennyiben ez publikussá válna, a gyorsan terjedő információ veszélyeztethetné az állományt. Emiatt kérem, nézzék el nekünk, hogy nem közöljük a hóvirág megyei előfordulásait, a növény védelme érdekében

 – fogalmazott portálunk megkeresésére Harmos Krisztián.

Mint mondta, a kertben tartott kikeleti hóvirág egyedekre ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a vadon élőkre, így azok is védettek. A védetté nyilvánítás előtti időből származó egyedek továbbra is díszíthetik a kiskerteket, viszont ezeket csak megfelelő engedéllyel lehet jogszerűen tovább adni, kereskedelmi forgalomba hozni. 

A kikeleti hóvirág gyűjtésére nem adtak ki engedélyt

– Tudomásunk szerint eddig nem adott ki engedélyt hóvirág gyűjtésére a természetvédelmi hatóság, tehát a természetből beszerezni azt csak illegálisan lehet – közölte Harmos Krisztián. – A tapasztalatunk az, hogy a kikeleti hóvirág jelenleg nem kapható a kereskedelemben, helyette a rokon fajokat árusítják, ilyen például a pompás hóvirág, ami szabadon vásárolható és kertekbe telepíthető. Azonban jó ha tudjuk, hogy a szabad természetbe való kiültetésükkel a hazai élőhelyeinket és fajainkat veszélyeztetjük, ezért kerüljük az ilyen tevékenységet.

A vaddisznó előszeretettel kitúrja
A szakember arra is kitért: a kikeleti hóvirág gyűjtése a faj védetté nyilvánítása óta visszaesett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén komolyabb esettel évek óta nem találkoztak. A klímaváltozás azonban, ahogy az egész élővilágra, a hóvirágra is hatással van. A védettség óta a faj kisebb állományainak megerősödését tapasztalták, de az nagy mértékben függ a nagyvadaktól is. A vaddisznó előszeretettel túrja ki, míg a többi nagyvad lelegeli. Tapasztalataik azt mutatják, hogy jelenleg a hóvirág számának növekedését korlátozó elsődleges tényező a nagy létszámú csülkös vadállomány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában