Tervek

2024.02.09. 14:03

Az árvíz okozta károk helyreállítása lesz a legfontosabb feladat idén Nógrádsipeken

Nógrádsipeken ebben az évben a tavalyi árvíz okozta károk helyreállítása lesz a legfontosabb feladat. Ugyanakkor az önkormányzat több pályázatot is tervez benyújtani az ingatlanainak a korszerűsítésére, továbbá célul tűzte ki az építési telkek és a turistaútvonalak kialakítását a községben.

Lászlók Judit

Nógrádsipeket tavaly nyár elején két villámárvíz is sújtotta.

Forrás: Lukács Zsófia

Az árvíz okozta károk helyreállítására vis maior támogatást nyújtottak be

Mint ismert, a települést tavaly nyár elején két villámárvíz is sújtotta, a károk helyreállítására az önkormányzat vis maior támogatást nyújtott be. Így ebben az évben a legfontosabb feladatuk a vis maior pályázat által támogatott helyreállítási munkák elvégzése lesz.

– Elsőként a záportározóban felhalmozódott és lerakódott jelentős mennyiségű iszap eltávolítását fogjuk elvégeztetni. Erre a munkára a képviselő-testület már kiválasztotta a kivitelezőt, aki el is kezdte a munkát. A továbbiakban a patakmeder, a vízelvezető árkok tisztítása, a keletkezett és a hatóságok által elfogadott károk, köztük a hidak, az átereszek, a járdák és az utak helyreállítása kezdődik majd meg. A patakmeder tisztítását – a már meglévőn kívül – további közel három kilométeres szakaszon tervezzük megvalósítani, erre azonban keressük a megfelelő támogatást – mondta portálunknak Vizi Zoltán polgármester. Hozzátette: szeretnének megoldást találni a további áradást megelőző védekezési és vízelvezetési problémák elhárítására is, ami idén prioritást élvez számukra. Mindezeken túl a vis maior által nem támogatott, ám károsodott külterületi utakat szintén szeretnék rendbe tenni.

Újabb telkeket alakítanak ki a településen

Vizi Zoltán ismertette továbbá azt is, hogy a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően 58 millió forintot fordíthatnak a falu nyugati részén húzódó földút járhatóvá tételére, amelynek a munkálatai már elkezdődtek.

– Nem titkolt célunk Nógrádsipek lakosságszámának a növelése, aminek érdekében szeretnénk további lépéseket tenni. Korábban tizenegy építési telket alakítottunk ki a község déli részén, amelyek értékesítése hamarosan megkezdődik. A felújítás alatt álló, a falu nyugati részén húzódó földút mentén további telkek kialakítását tervezzük, amelyekkel a fiatal családok számára szeretnénk vonzóbbá tenni a településünket – hangsúlyozta a polgármester.

Több pályázatot is benyújtanak az önkormányzati épületek fejlesztésére

– Egyre fontosabb lenne az óvoda épületének a belső felújítása, a mosdó és a kiszolgáló helyiségek megújítása, valamint a csővezetékek cseréje. Szintén ebben az épületben működik a szociális- és az óvodások étkeztetését biztosító konyha is, amelynek felújítása nem tűr halasztást. Ezekre a célokra idén mindenképpen szeretnénk pályázatot benyújtani – közölte Vizi Zoltán, aki szerint szükségessé vált a ravatalozó épületének a tatarozása, a belső padlózat felújítása és a festési munkálatok elvégzése is. Ezen kívül szintén pályázati támogatásból szeretnék felújítani az önkormányzat ingatlanjait, főként a volt iskola épületét, fejlesztenék továbbá a szálláshelyeket és elvégeznék a megfelelő karbantartási munkákat. Kiemelte továbbá: idén is dolgoznak a településkép javításán, nagy figyelmet fordítva a szezonális dekorációkra, így tovább szépítve a falu központját és a parkokat.

– A terveink között szerepel még turistaútvonalak létesítése is a község közelében, és az ezeken található, úgynevezett kilátópontokon való kisebb fejlesztések megvalósítása is – mondta a polgármester, aki szerint a múlt évtől eltérően idén már minden hagyományos rendezvényüket megtartják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában