Közmunkaprogram

2024.02.29. 13:55

A hátrányos helyzetű nógrádi településeken még ma is esélyt ad és értéket teremt a közmunka

Volt olyan időszak, amikor a közfoglalkoztatásban nyolcezernél is többen dolgoztak Nógrád megyében. Napjainkra a közmunkások jelentős része a gazdasági szférában helyezkedett el, így egyes településeken már más oldja meg az addig általuk végzett feladatokat. Sok esetben azonban az önkormányzatoknak is komoly fejlesztési lehetőséget jelentenek ezek a programok; vannak községek, ahol értékteremtő tevékenység folyik.

Gulyás Edina

A hátrányos helyzetű településeken még napjainkban is komoly szerepe van a közmunkának, hiszen helyben biztosít pénzkereseti lehetőséget azoknak, akik máshol nem tudnak munkát vállalni.

Sok feladatot a közmunkások oldanak meg Karancsságon

A faluban a hosszú távú közmunkaprogramban március 1-jétől 40-en dolgoznak majd, férfiak és nők vegyesen.

– Településünkön még ma is sokaknak csak ezen a módon van lehetőségük pénzt keresni. Azonban nem csak nekik előnyös a közmunka, hiszen ezáltal a faluban is sok feladatot meg tudunk oldani – fogalmazott Oláh Nándorné polgármester. – A közterületek és a külterületi földutak rendezését, a temető gondozását, az árkok tisztítását is a közmunkások végzik. Minden évben földet művelnek, a megtermelt növényeket, zöldségeket a nehéz helyzetben élő helyiek kapják. Ezen kívül termékeket is előállítanak: folyamatosan szőnek, varrnak és a papírfonás technikáját is elsajátították már. A kézműves alkotásokkal várásokba járunk, így még bevétel is származik a tevékenységből.

Mint mondta: éppen a napokban készült el a polgármesteri hivatal udvarán álló romos épület korszerűsítése, ami szintén a közmunkaprogramban valósult meg. Ezen kívül idén számos kisebb felújítást is terveznek majd annak segítségével.

Ipolytarnócon idén a temetőt teszik rendbe

A községben még napjainkban is sokaknak biztosít pénzkereseti lehetőséget a közmunka, az elmúlt években számos fejlesztés megvalósult annak köszönhetően a településen. A program így idén is folytatódik.

Gál István polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a mezőgazdasági programot szeretnék erősíteni ebben az évben, a korábban felállított két fóliasátrat további kettővel egészítik ki. Azokban különféle zöldségeket, paradicsomot és paprikát nevelnek, de gyümölcsfákat is telepítettek az elmúlt időszakban.

– A helyi sajátosságok programban korábban már több fejlesztés is elkészült, ezek közé tartozik egy önkormányzati épület felújítása, amely új funkciót is kapott és tájházként működik. Annak udvarát is rendbe tették a közmunkások, három szabadtéri kiülőt is építettek. Idén a temetőt szeretnénk rendezni, ahol  járdát alakítunk majd ki – számolt be ezekről a polgármester. – A szociális programban pedig az illegális szemétlerakókat számolják fel a közfoglalkoztatottak. Gál István arra is kitért: előreláthatólag harmincöt helyi lakost foglalkoztat majd idén közmunkásként az önkormányzat.

Szügyben már egyetlen közmunkás sincs

A szügyi önkormányzatnál ezzel ellentétben már tavaly sem volt közmunkás, és ez idén sem változik. Frenyó Gábor polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a községben és a környező településeken található cégek és gyárak számos lehetőséget kínálnak, így természetes, hogy a helyiek az elsődleges munkaerőpiacon helyezkednek el.

– Korábban hosszú évekig dolgoztak közmunkások a faluban, mára azonban elfogytak. Tevékenységüket úgy pótoljuk, hogy bővítettük az önkormányzatnál dolgozó karbantartók számát. Emellett az eszközparkunkat is jelentősen fejlesztettük az elmúlt években, ezzel is megkönnyítve a kötelező feladatok elvégzését – hangsúlyozta a polgármester.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában