Életút

2024.01.30. 19:55

Zsaruszerelem: bűnözők nyomában jár a salgótarjáni rendőr és felesége

Kollégáik boronálták össze a rendőrpárt, amelynek férfi tagját ma is Salgótarjánhoz kötik a családi szálak. A házaspár két gyermeket nevel, a hatéves Áron és a két esztendős Ágota tiszteletbeli őrmesterek.

Gulyás Edina

Enikőt és Pétert a kollégák igyekeztek összeboronálni, ami sikerült is

Forrás: police.hu

Bár egymástól távol, mégis ugyanazon az úton haladtak a hivatásuk felé. Preisler Péter főtörzsőrmester Nógrád, Preisler-Szabó Enikő főtörzsőrmester pedig Szabolcs megyében végezték el a középiskolát. Mindketten belügyi fakultációra jártak, majd ebből is érettségiztek. Péter a Miskolci, Enikő pedig az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában tanult tovább – írta a Police.hu.

A cikkből kiderül, hogy Péter az iskola befejezését követően, 2009-ben szerelt fel járőrként a XXI. Kerületi Rendőrkapitányságra, majd két évvel később Enikő pályája is ott indult járőrként. Közös történetük ekkor kezdődött.

– 2011 augusztus elején kerültem Csepelre, és a hónap végére már össze is jöttünk Péterrel. Ebben nagy szerepe volt a kollégáknak, akik igyekeztek összeboronálni minket, ami sikerült is

 – meséli mosolyogva Enikő. 

Enikő balesetéhez riasztották

– Bár mindketten egy kapitányságon szolgáltunk, soha nem adtunk közösen szolgálatot. Péter a szüleimet körülbelül két hónappal később ismerte meg, nem éppen ideális körülmények között. Szolgálatban voltam, és a kollégámmal egy baleset helyszínére siettünk. Egy autó sofőrje az egyik kereszteződésnél nem adta meg az elsőbbséget, és nekünk ütközött. Azonnal kórházba szállítottak minket, engem agyrázkódással 24 órára bent tartottak, kollégám súlyosabb sérüléseket szenvedett.

– Aznap épp nem voltam szolgálatban, amikor felhívtak, hogy Enikő balesetet szenvedett – veszi át a szót Péter. – Azonnal a Honvédkórházba siettem. Ezután nekem kellett értesítenem a szüleit és a testvérét, akiket addig nem is ismertem. Úgy hívtam fel őket, hogy szeretnék bemutatkozni, én vagyok Enikő párja, de van egy rossz hírem…”

Bűnözők nyomában járnak

Néhány évvel később Péter a X. Kerületi Rendőrkapitányságra került bűnügyi segédelőadóként, majd megbízott, végül kinevezett vizsgáló lett. Enikő pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányító központjában dolgozott tovább ügyeletesként.

– Vagyon elleni bűncselekményekkel, minősített testi sértésekkel, kiskorúak veszélyeztetésével foglalkozunk – mondja Péter. – A vizsgálatba bevonjuk a társszerveket is. 

Mindig pozitívumként élem meg, ha sikerül elfogni egy tolvajt, és a sértettnek visszaadjuk az értékeit.

 Egyszer például egy idős nőtől ellopták a telefonját, a pénzét és az ékszereit. Kiderült, hogy a saját fia követte el a bűntényt. A készüléket megtaláltuk, és a sértett visszakapta. 

Enikő ügyeletesként azokat a segélyhívásokat fogadja, amelyek rendőri intézkedést igényélnek. Munkája fontos része, hogy megtalálja a közös hangot a bejelentőkkel, és a lehető legtöbb információt megtudja. Egyik intézkedése után főkapitányi jutalmat kapott. Telefonon keresztül ugyanis sikerült megnyugtatnia egy öngyilkosságra készülő férfit, aki éles fegyvert tartott magánál. Végül senkinek nem esett bántódása. 

Két gyermekük született, Áron és Ágota
Forrás: police.hu

Péter igazi lokálpatrióta
Enikő és Péter 2017-ben házasodtak össze. Két gyermekük született, Áron és Ágota, akiket néhány évvel ezelőtt Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya tiszteletbeli őrmesterré fogadott. – Ugyan az életünket már a fővárosban éljük, de a családi szálak még mindig Nógrádhoz kötnek. A szüleim igazi lokálpatrióták, a hétvégéket gyakran töltjük náluk, Salgótarjánban – tájékoztatta portálunkat Preisler Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában