Múltidézés

2024.01.16. 09:26

Új kihívások miatt aggódtak harminc éve a nyugat-nógrádi önkormányzatok

Akadtak, akik kifejezetten bizakodóan várták harminc éve az 1994-es esztendő eljövetelét, ám a nyugat-nógrádi önkormányzatok java részében komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a polgármesterek, tartva az új kihívásoktól. Legalábbis erről számoltak be a megyei sajtó hasábjain.

Hegedűs Henrik

Patakon falugyűlésre hívták össze a község apraja-nagyját

A rendezvényen tárgyalt témák fontosságára való tekintettel két országgyűlési képviselő, dr. Bilecz Endre és Kovács Gábor is tiszteletét tette a falugyűlésen. Az eseményen Oravecz Imre, a település polgármestere számolt be a legfontosabb fejleményekről, tájékoztatójában elhangzott: az önkormányzat 1993-ban 26 millió forintból gazdálkodott, ami jelentős mértékben letakarta az intézmények fenntartását, ugyanakkor a szociális alapú segélyek kifizetése komoly összegeket emésztett fel. 

Az elkövetkező esztendő elé felemás érzésekkel tekintett, abban reménykedve, hogy nem lesznek fennakadások a működésben. Mindenképpen rendbe kell tenni az általános iskola környékét, nem ártana itt egy új kerítés sem, és a szolgálati lakás kialakítása sem odázható tovább. A legégetőbb feladatnak nevezte a polgármesteri hivatal biztonságos elhelyezését, mert a jelenlegi állapotok tarthatatlanok. A legjobb lenne egy újat építeni, kérdés azonban, miből, mert nincs elegendő forrásuk erre célra. A honatyák sem úszták meg a felszólalások özönét, Kovács Gábor egyházügyi válaszokat is adott, míg dr. Bilecz Endre politológusi alapossággal elemezte a közéleti helyzetet.

Terényben nem látták túlságosan örömtelinek a jövőt

A polgármester értékelése szerint település 1990 és 1993 között annyit fejlődött, mint az előző húsz esztendőben összesen, ám ez a folyamat most megtörik: a község újból a fennmaradásáért küzd. Borúlátó nézetét részletezve elmondta: 1994-ben a vízhálózat építésén túlmenően semmiféle további fejlesztést nem végezhetnek, örülhetnek, ha szűken is, de marad elég pénz a működésre. Az előzetes felmérések szerint hárommillió forintos forráshiánnyal számolnak, bevételeik az 1993-as szinten maradnak, ráadásul a lakosság száma is csökken, így az állami normatíva is ennek megfelelően kevesebb lesz. Példaként említette, hogy csak a munkanélküliek jövedelempótló támogatására egymillió forintot fizetett ki az önkormányzat, és ez az arány, a körülményeket elővételezve feltétlenül növekedni fog.

Folytak az előkészítő munkák

Őrhalomban a vezetékes gázhálózat kiépítésének az előkészítésével foglalkoztak, ami a térség falvai közül még Csitárt, Nógrádgárdonyt és Ilinyt érintette. Az önerős beruházáshoz mindegyik településen meglett a háztartásonkénti létszámarányosan előírt csatlakozási részvétel, most már azt kell kidolgozni, hogy mekkora összegbe kerüljön a lakossági hozzájárulás, és mennyi legyen az önkormányzat által adott rész.

A közismert ügyvédre emlékeztek

Balassagyarmaton, a Helytörténeti Gyűjteményben Jeszenszky Danóra, a közismert ügyvédre emlékeztek, aki annak idején Petőfi Sándor barátja volt, részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, majd kiemelkedett lelkes irodalompártoló tevékenységével. A lokálpatrióta személyiségre a Honismereti Kör képviseletében Kovalcsik András emlékezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában