Kirándulás

2024.01.06. 09:14

Túraajánló: a szentkúti remetelakokat és a Szent László-forrást mindenkinek látni kell!

Mátraverebély-Szentkút népszerű zarándokhely a hívők körében. Azonban a nemzeti kegyhelyet nemcsak a vallási és kulturális öröksége, hanem a gyönyörű természeti környezete miatt is érdemes felkeresnie a látogatóknak. Az ott található remetelakokat vagy éppen a Szent László-forrást egyszer mindenkinek látnia kell.

Lászlók Judit

A Szentkút honlapján található információk szerint az új Zarándokközpont feletti hegyoldalon találhatók a remetelakok, amelyekhez a kolostor mögül induló, meredek ösvény visz fel. Ezeket valószínűleg a 18. század végén puha homokkőbe vájták az ott élő remeték, amely Magyarország egyik legnagyobb remetelak-együttese. Mint írták: az előttük kialakított pihenőhelyről szép kilátás nyílik a völgyre. Az utolsó szentkúti remete, Dobát Jozafát 1767-ben halt meg. 

A Szent László-forrással kapcsolatban pedig úgy fogalmaznak:„Érdemes egy kis sétát tenni a Szentkúti-patak völgyébe is. A hangulatos úton pár perc alatt egy táblával is jelzett kanyonhoz érünk. A legenda szerint jobbra, a Szent László-hasadékban történt a király nagy ugratása. Nem messze ettől a helytől kissé kiszélesedik a völgyecske, majd apró fahíd vezet a Köszvényes-forráshoz, amelynek közelében pihenőpadot, esőbeállót találunk. Innen, ha még néhány métert megyünk felfelé a völgybe, akkor hármas forráscsoportra bukkanunk.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában